Hege Norheim er Jens' nye våpen

Denne ferske statssekretæren kan bli Jens Stoltenbergs beste kort for å beholde makten. Hege Norheim (32) går rett fra Bondevik-regjeringens kommandosentral til å jobbe for Ap-regjeringen. Dermed kan Jens få inngående kjennskap til forholdet mellom sentrumspartiene og Bondevik-opposisjonens tankegang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken statsminister Jens Stoltenberg eller forgjengeren Kjell Magne Bondevik ville kommentere saken i går kveld.

Men Dagbladet kjenner til at flere sentrale statsråder i både KrF, Venstre og Senterpartiet sjokkert leste nyheten fredag om at den betrodde seniorrådgiveren Hege Norheim går over til å bli statssekretær for Jens Stoltenberg.

- Dette er det ypperste eksemplet på hvor problematisk det er for folk fra embetsverket å gå rett over i politisk ledelse. Hege Norheims tilfelle er ikke det første, men aldri har noen med så inngående kunnskap fra en tidligere regjering gått over til politikken - uten så mye som en dag i karantene, sier parlamentarisk nestleder i Venstre, Gunnar Kvassheim.

Hørte intern splid

Norheim har jobbet ved Statsministerens kontor i fem og et halvt år. Det siste året har hun vært bisitter for departementsråd Bjørn T. Grydeland. Det betyr at hun er en av dem som har sittet i svært mange regjeringskonferanser og ført nøyaktige referat av alt som er blitt sagt. Flere ganger har hun også vært vikar for Grydeland og dermed vært den nærmeste støttespilleren for Bondevik i embetsverket.

Dermed har hun inngående kjennskap til hvordan sentrumspartiene tenker i mange saker. Norheim har også hørt de interne uenighetene mellom KrF, Venstre og Senterpartiet, spenninger som Jens Stoltenberg vil ha svært god nytte av å få vite. Særlig med tanke på at den avgåtte regjeringen vil føre videre sitt samarbeid i opposisjon.

- Vet mye om oss

- Stoltenberg har utøvd dårlig skjønn når han nå har valgt å sette den nyutnevnte statssekretæren i en så vanskelig posisjon. Selv om jeg har full tiltro til at Norheim vil overholde taushetsplikten, så vil hun uansett bære med seg den unike erfaringen fra den forrige regjeringens indre liv. Hun vet om våre svakheter, og den kunnskapen kan hun ikke kvitte seg med, sier Kvassheim, som selv har deltatt på flere regjeringskonferanser. Han regner med at Norheims plutselige rollebytte fører til en ny debatt om ikke det bør være tettere skott mellom embetsverk og politikken. I dag er det ingen regler som forbyr slike raske bytter, men den forrige regjeringen prøvde å utforme et regelverk. Det viste seg å være vanskelig.

Lover å holde munn
Lover å holde munn Vis mer

- Selv om vi hadde hatt kjøreregler, er Norheims overgang så spesiell at Stoltenberg burde ha vist en særlig aktsomhet siden hun satt så tett opp til Bondevik, sier Kvassheim til Dagbladet.

Spesielt tett

Departementsråd Bjørn T. Grydeland understreker at dette ikke er første gang ansatte i embetsverket går over i politikken.

- Det spesielle med oss ved Statsministerens kontor er at vi kommer tettere inn på regjeringen enn de som sitter i departementene. Derfor ser jeg at det stilles spesielle krav til hvordan hun opptrer og at det lett stilles spørsmål.

- Hvordan kan vi ha tillit til embetsverket når man som embetskvinne kan ta med seg inngående kunnskap om interne spenninger i en regjering direkte over til en politisk stilling i en ny regjering?

- Spørsmålet forutsetter at hun forteller til sin nye oppdragsgiver om interne spenninger, i den utstrekning de har funnet sted. Det legger jeg til grunn at hun ikke gjør.

ROLLEBYTTE:Stoltenberg tar overen av Bondevikregjeringens nærmeste medarbeider, Hege Nordheim.