NY UTREDNING: Professor i statsvitenskap og tidligere maktutreder Hege Skjeie, skal lede regjeringens utredningsarbeid om kjønnsmakt og likestilling. Foto:

Foto
NY UTREDNING: Professor i statsvitenskap og tidligere maktutreder Hege Skjeie, skal lede regjeringens utredningsarbeid om kjønnsmakt og likestilling. Foto: FotoVis mer

Hege Skjeie skal utrede for Lysbakken

Professoren skal lede ny maktutredning om kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Likestillingsminister Audun Lysbakken og regjeringen har i dag nedsatt et utvalg som skal peke ut nye mål for norsk likestilling.

Utvalget skal ledes av maktutreder Hege Skjeie. Hun ble i 2001 kjent som landets første kvinnelige professor i statsvitenskap, og seinere medlem i Makt- og demokratiutredningen.

MaktstrukturerDen nye utredningen skal blant annet ta for seg det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, maktstrukturer i økonomien, fordeling av husarbeid, barneomsorg, manglende likelønn og kjønnsbasert vold.

I mandatet får det nye Skjeie-utvalget i oppgave å ta spesielt hensyn til innvandring, religiøsitet og klasse.

- Utvalget skal utrede framtidas politikk for kjønnslikestilling og ta hensyn til mangfoldet i samfunnet. Utvalget har fått et utfordrende mandat. Vi har derfor lagt vekt på å sette sammen et utvalg med høy kompetanse på kjønn, livsløp, etnisitet og klasse, sier Audun Lysbakken.

Etnisitet og religionSkjeie og utvalget skal også ta for seg menns deltakelse i likestillingsprosjektet.

VIL HA STATUS: Barne- likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken vil ha utredning om norsk likestillingspolitikk. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
VIL HA STATUS: Barne- likestillings og inkluderingsminister Audun Lysbakken vil ha utredning om norsk likestillingspolitikk. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer

Nylig satte likestillingsminister Lysbakken ned et kvinnepanel. Dette panelet skal gi innspill til Skjeie-utvalget.

Selv mener Hege Skjeie det viktigste blir å få etablert et integrert perspektiv på likestillingen.

- Det dreier seg om at likestillingspolitikken kan tenkes langs flere forskjeller som etnisk bakgrunn, livsløp og klasse, sier Skjeie, som ser fram til å ta fatt på et nytt utredningsarbeid.

Skjeie og utvalget skal levere sin innstilling med forslag til tiltak og virkemidler til likestilling- og inkluderingsministeren om to år.