Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hege Storhaug antydet at tre voldtektstiltalte var innvandrere. Det var de ikke

«Dagbladet sier ingenting om de er norske eller ei. Når akkurat det utelates, pleier svaret å gi seg selv.»

BEKLAGER: I innlegget på Facebook har Storhaug seinere beklaget «forutinntattheten» i innlegget. Hun avviser at kommentaren var rasistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BEKLAGER: I innlegget på Facebook har Storhaug seinere beklaget «forutinntattheten» i innlegget. Hun avviser at kommentaren var rasistisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i går om en sak fra Borgarting lagmannsrett, der tre menn ble frikjent for voldtekt av ei da 18 år gammel jente.

I den siste runden i lagmannsretten kom de tre fagdommerne og en av meddommerne til at de tre mennene var skyldige, og måtte dømmes. Men de tre andre meddommerne mente mennene måtte frifinnes. I slike meddommersaker holder det ikke med et flertall på fire, det kreves fem, og dermed ble mennene frifunnet.

Saken og lagmannsrettens avgjørelse, som først ble omtalt av Hallingdølen, er blitt flittig diskutert på sosiale medier det siste døgnet.

- Ikke rasistisk

Blant dem som har kastet seg inn i debatten, er informasjonsansvarlig i Human Rights Service (HRS), Hege Storhaug (54).

I et innlegg på Facebook har den kjente islamkritikeren og forfatteren av «Islam: den 11. landeplage», blant annet kommentert følgende:

«Dagbladet sier ingenting om de er norske eller ei. Når akkurat det utelates, pleier svaret å gi seg selv.»

- Det er oppsiktsvekkende at norske familiefedre fra Oslo gjør dette, da gruppevoldtekter er langt mer utbredt i aktuelle deler av den ikke-vestlige kulturkretsen. Dere vet samtidig godt at det ikke er sjeldent dere unnlater etnisitet hvis det handler om ikke-vestlige innvandrere som begår seksuell kriminalitet. Norske medier er ikke verst i klassen her, men svenske medier står i en særstilling, sier Storhaug til Dagbladet.

Flere har beskyldt innlegget for å være rasistisk. Til opplysning er alle de tre frikjente mennene etnisk norske.

- Mange kritiserer uttalelsen og mener det er reinspikka rasisme?

- Nei. Det er på bakgrunn av gruppe- og overfallsvoldtekter og tidligere påvist overrepresentasjon av ikke-vestlige i denne sammenheng. Fakta er ikke rasisme. Hadde harstadværinger vært overrepresentert på statistikken i Nord-Norge, ville jeg også tenkt på dem, sier hun.

Like etter at Dagbladet snakket med Storhaug, har hun redigert Facebook-innlegget og «beklaget sin forutinntatthet».

Rolness-kritikk

- Men kunne du spart deg for den setningen om at svaret pleier å gi seg selv? Burde ikke du, som talsperson for en organisasjon, ha sjekket dette først?

- Jeg har ikke konkludert, men selvsagt hadde en sjekk vært på sin plass. Posten min var dog vinklet på den groteske hendelsen i seg selv og domsavgjørelsen, sier hun.

Samfunnsdebattant Kjetil Rolness (55) skriver blant annet at saken er opprørerende, men at noen blir også tilleggs-opprørt på feil grunnlag, og viser til Storhaugs Facebook-kommentar. Han mener videre forfatteren og informasjonslederen kunne sjekke den opprinnelige artikkelen i Hallingdølen.

KRITIKK: Kjetil Rolness skriver at noen blir tilleggopprørt på feil grunnlag og viser til Storhaugs kommentar på Facebook. Foto: Dagbladet
KRITIKK: Kjetil Rolness skriver at noen blir tilleggopprørt på feil grunnlag og viser til Storhaugs kommentar på Facebook. Foto: Dagbladet Vis mer

«Så la rett være rett. Ingen menn skal dømmes for voldtekt før deres skyld er tiltrekkelig bevist. Og menn av utenlandsk opprinnelse skal ikke knyttes til flere voldtektssaker enn de faktisk er involvert i» skriver Rolness.

- Det er helt greit at han kritiserer, da setningen med hell ikke burde stått, sier Storhaug.

Storhaugs bok «Islam: den 11. landeplage» fikk terningkast fire i Dagbladet, og ble blant annet anklaget for å være til dels konspirativ og uvitenskapelig. Ifølge Finansavisen er det trykket 48 000 eksemplarer av boka i 16 opplag, som ifølge avisa har gitt Storhaug inntekter på to millioner kroner.

- Medienes skyld

Storhaug viser blant annet til en uttalelse fra tidligere leder for Oslo-politiets volds- og sedelighetsseksjon Hanne Kristin Rohde i 2009. Da fortalte hun til NRK at samtlige som var anmeldt for overfallsvoldtekter i Oslo mellom 2006 og 2008 var ikke-vestlige innvandrere.

TV 2 hadde også en oversikt tidligere i år over alle dømte seksualforbrytere i 2015. Samtidig har debatten om voldtektstallene versert i Dagbladets spalter, blant annet ved Kjetil Rolness og Gunnar Tjomlid.

Storhaug sier hun kom med uttalelsen på Facebook fordi voldtektstatistikken viser at ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert.

- Vi har sett overgrepene i det offentlige rom mot unge kvinner på festivaler, i svømmebasseng og på nyttårsaften i Köln. Dere unndrar ofte å snakke om bakgrunn til gjerningsmenn hvis de har ikke-vestlig opphav. Den kommentaren kommer ikke ut av det blå, men erfaring med dere journalister og redaktører, sier hun.

- Et nærliggende eksempel er da NRK vinklet en reportasje med denne tittelen: «Like mange tyskere som syrere mistenkt etter Köln-overgrepene», altså sexovergrepene mot kvinner nyttårsaftenen i den tyske byen. Av de 73 identifiserte mistenkte på det tidspunktet var 30 fra Marokko, 27 fra Algerie, dernest tre tyskere og tre syrere. Dette var ikke en glipp gjort i en Facebook-sving, sier hun.

- Det er medienes skyld at vi er mistenksomme. Den andre er erfaringen med voldtektstatistikker, sier hun

NRK endret dagen etter tittelen til «Flest nord-afrikanere mistenkt etter Köln-overgrepene».

- Smålig

Storhaug mener også det er smålig av Dagbladet å ta opp saken.

- Dere hiver dere på med en gang, mens dere gjør feil hver dag.

- Syns du det er urettferdig?

- Det er ikke et ord jeg vil bruke, med jeg synes det er smålig å prioritere plass på dette, selv om jeg selvsagt i ettertid skulle ønske at jeg ikke pekte kritisk på Dagbladet i akkurat denne alvorlige sammenhengen.

Storhaug viser blant annet til en voldtektssak fra Sverige i 2015, blant annet omtalt at Dagbladet.

1. februar 2015 skrev Dagbladet: «Åtte svenske menn i 25-årsalderen er pågrepet, mistenkt for en grov gruppevoldtekt av en kvinne i 45-årsalderen i en lugar på Finlands-ferja «Amorella» natt til lørdag.»

Én mann med somalisk bakgrunn ble august 2015 dømt til tre års fengsel i Sverige.

- Kan ikke dere ta selvkritikk for at dere skriver svenske menn her. Hvorfor stigmatiserer dere svenske menn på denne måten? Er det rart folk blir mistenksomme, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!