Hege Storhaug om Fugelli-kritikken: - Hersketeknikken der han hele tida skal klistre meg opp til Breivik, er det eldste skitne trikset i boka

Fugelli er gårsdagens nytt, mener islamkritikeren Hege Storhaug.

- HERSKETEKNIKK: Hege Storhaug, leder av Human Rights Service og forfatter av boka «Islam. Den 11. landeplage», mener Per Fugelli bruker hersketeknikker når han skriver at «Anders Behring Breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordmann og Hege Storhaug, den gang sett på som aparte ekstremister». Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- HERSKETEKNIKK: Hege Storhaug, leder av Human Rights Service og forfatter av boka «Islam. Den 11. landeplage», mener Per Fugelli bruker hersketeknikker når han skriver at «Anders Behring Breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordmann og Hege Storhaug, den gang sett på som aparte ekstremister». Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Anders Behring Breivik bygget sin paranoia med råstoff fra Fjordman og Hege Storhaug, den gang sett på som aparte ekstremister», skriver professor i sosialmedisin Per Fugelli i en kronikk i Dagbladet i går.

I samme kronikk ber han Norge bry seg mer om hvordan muslimene i landet har det «når terroren skaper frykt og fordom i folkesjelen», roper varsko om det han mener er et økende farebilde «av muslimene som gruppe».

- Dette har på en eller annen måte blitt «normalisert», mer «alminneliggjort», sa Fugelli.

Alminneliggjøringen av dette, skriver Fugelli, kan spores tilbake til blant andre Fjordman og Hege Storhaug.

- Fugelli gårsdagens nytt

Det får Storhaug til å reagere, og kaller Fugellis slutning om at Breivik «bygget sin paranoia med råstoff» fra henne, for et skittent triks.

- Hersketeknikken til Fugelli der han hele tiden skal klistre meg opp til monsteret Anders Behring Breivik med «guilt by association», er det eldste, skitne trikset i boka. Dette vet Fugelli som har vært med i samfunnsdebatten lenge, skriver Storhaug til Dagbladet i en e-post.

- Fugelli er gårsdagens nytt, og han vil bli husket som Norges Neville Chamberlain, en intelligent, flott mann som ikke skjønte hva som stod på døra og banket på før det var for seint, legger hun til.

Chamberlain var Storbritannias statsminister fram til 1940. En oppfatning av Chamberlains regjeringsperiode som endte samme år som Tyskland invaderte Norge, var at han sto passivt og så på Adolf Hitlers militære ekspansjon.

Ikke enig med Fugelli

Storhaug er også grunnleggende uenig i at hun har bidratt til et økende fiendebilde mot muslimer og islam, et av premissene for Fugellis kronikk.

- Jeg har bidratt til nyansering av islam og differensiering av muslimer, hevder hun på sin side.

Hun er heller ikke enig i at Norge tar for dårlig vare på norske muslimer, og at den norske majoritetsbefolkningen bryr seg for lite om den muslimske befolkningen.

- Det er lite som tyder på det, sier Storhaug, og peker blant annet på at det er lov å drive med halalslakting i Norge, noe hun mener er dyremishandling.

Hun legger til:

- De får statsstøtte slik at de kan spre sin religion, vi lar dem bygge moskeer, ja, vi lar dem gjøre alt vi vestlige ikke får lov til å gjøre i muslimske land. Slik jeg ser det har de svært lite å være misfornøyde med.

DEN SKITNE KRIGEN: Per Fugelli sier at han ikke lenger ønsker å være med i «den skitne krigen», som han kaller det - syklusen hvor man står og skriker til hverandre. Han klarer likevel ikke helt å dy seg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
DEN SKITNE KRIGEN: Per Fugelli sier at han ikke lenger ønsker å være med i «den skitne krigen», som han kaller det - syklusen hvor man står og skriker til hverandre. Han klarer likevel ikke helt å dy seg. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Frykt- og sikkerhetspolitiet

Fugelli selv, forteller til Dagbladet at han ikke ønsker å svare på hver enkel karakteristikk Storhaug bruker om ham eller hans tankegang.

- Jeg gidder ikke lenger å være med i den skitne krigen. Vi må komme oss ut av den syklusen hvor vi står og hyler til hverandre med hjernestammen. Det bidrar bare til mer eskalering av fiendebildet og mer ekstremifisering. Jeg vil heller bruke den tida jeg har igjen til å forebygge at vi blir et delt land, sier Fugelli.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ønsker ikke å kommentere Fugellis kronikk.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Fjordman, som heter Peder Are Nøstvold Jensen.