Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Heges mamma stoler på scientologene

- Endelig ler datteren min igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er skremmende når man som lege og fagperson innenfor rus og psykiatri uttaler seg så bastant før grundige undersøkelser er gjort.

Jeg viser til innlegg i Dagbladet.no og NRK 2 , hvor dr. Fekjær fordømmer all behandling ved Narconon, uten kjennskap til behandlingsformen og dens innhold. For det første blander han Scientologi-kirken med Narconon, og snakker som om badstuprogrammet er hele behandlingsformen. Badstuprogrammet er kun 1 del av hele programmet som består av 9 deler.

Han har et poeng i at virkningen av vitaminer, mineraler og badstu ikke er vitenskapelig bevist, men så lenge det ikke er det, kan han heller ikke avise teorien om at det hjelper.

Reagerer på at han som fagperson stiller spørsmål ved økt IQ etter avrusning. Man trenger ikke være fagperson for å forstå at når man er rusfri både kan, tenker og forstår man mer. Hvis ikke, hvorfor er det da forbudt å kjøre i rusa tilstand?

Videre sier han at det er en kostbar behandling, og at den varer 2 mnd.? Hvis han hadde undersøkt litt bedre ville han visst at hele behandlingen ved Narconon tar fra 6 - 9 mnd., med en prislapp på kr.32 698,- DK , d.v.s. ca. kr. 35 000,-/mnd i norske kroner. Totalt blir det mellom kr. 210 000,- til 315 000,- .

Prislappen ved en norsk institusjon ligger på ca.kr. 60 000,- /mnd., med en behandlingstid på 12 - 18 mnd. Dette vil si at sluttsummen her blir på kr.720 000,- til 1 080 000,-. I tillegg kommer opphold på avrusningsavdeling i forkant og klær og annet utstyr for ca. 10 000,- som trengs til bl.a. fjelltur.

Jeg syns det er skremmende når dr. Fekjær og likesinnende som sitter med så mye makt innenfor rusfeltet, uttaler seg på denne måten. Hvordan kan vi stole på at ruspolitikken i Norge er gjennomtenkt og lagt opp for å fungere på beste måte, da? Rusmisbrukerne er faktisk individuelle. Det eneste de har felles er rusen.

Det er greit at Fekjær som privatperson ikke har tro på Narconon sitt program, men som fagperson bør han ha satt seg inn i programmet før han uttaler seg og forholde seg til fakta.

Ingen av institusjonene kan gi en garanti for at rusmisbrukeren lykkes, men respekter den enkeltes institusjonsvalg. Vi er ikke alle like som sagt, og der noen lykkes kan andre mislykkes på tross av stor motivasjon hos den enkelte. Men vi behøver da ikke være nedsettende og håne de som vi ikke har tro på det for det? Kan vi ikke heller glede oss for hver enkelt som kommer seg ut av narkohelvetet.

Etter dr. Fekjærs uttalelser sitter jeg igjen med oppfattelsen av at det hadde vært bedre for mitt barn at jeg hadde fulgt henne til graven i stedet for et rusfritt liv.

Forstår han ikke at han legger stein til byrden for pårørende til en rusmisbruker - og dem er det mange av. Hadde ikke forventet så nedsettende uttalelser offentlig fra en som er psykiater og har rus som spesialfelt, men må si at det overrasker meg heller ikke.

Men tro meg, Fekjær, som foreldre kjemper du til siste blodsdråpe for barnet ditt. Og så lenge det er liv er det håp. Når du har stått på sidelinja år etter år og maktesløs sett barnet ditt gå stadig lenger ut i hengemyra uten at du får stoppet det, da blir man ganske desperat. Og så - etter 2 mnd. hører du en glad trillende latter som du ikke har hørt på over 10 år.

Den følelsen skulle jeg ønske alle foreldre som har en rusmisbruker kunne oppleve. Og så kommer du og sier kvakksalveri?

Det er ikke bare skolemedisinen som fungerer bestandig!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media