Hegnar kaller bøndene «grådige beist»

Generalsekretæren i Norges Bondelag reagerer.

 GRÅDIGE BEIST:  Trygve Hegnar kritiserer bøndenes syn på gevinstskatten, og kaller dem for "grådige beist" når de vil ha samme skatt for salg innen og ut av familien.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
GRÅDIGE BEIST: Trygve Hegnar kritiserer bøndenes syn på gevinstskatten, og kaller dem for "grådige beist" når de vil ha samme skatt for salg innen og ut av familien. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) I dag har Trygve Hegnar, på lederplass i Finansavisen, kritisert Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum for det Hegnar mener var «en sjikanøs behandling av statsråden» i en skattedebatt om fremtiden for salg av landbruks- og skogeiendommer.

Blant annet ble Listhaug kalt for «skatteøkningsstatsråden». Regjeringen har lagt frem et forslag om å senke gevinstskatten for salg av landbruks- og skogeiendommer fra 50 til 25 prosent. 

Hegnar konkluderer resonnementet sitt med at «bøndene er altså noen grådige beist», og at programleder Ole Torp ikke forsvarte Sylvi Listhaug i denne debatten.

- De unge overtar regningen Generalsekretæren i Norges Bondelag, Per Skorge, reagerer på Hegnars utspill om grådighet.
 
- Jeg tar ikke det han sier her på alvor. Det fortjener ikke noen ytterligere kommentar. Problemet er at man i tillegg til å senke gevinstskatten for salg ut av familien har økt den innad i familien, sier Skorge.

Han synes det er bra at gevinstskatten for å selge eiendom ut av familien nå senkes, men er derimot kritisk til at det skal være de unge bøndene som får regningen. Det er i hovedsak de unge som overtar gårder fra andre familiemedlemmer.

- Bare bønder og Bondelaget kan mene dette Trygve Hegnar på sin side sier at dette er første gangen noen har sagt at regjeringens forslag er negativt.

- Det er bare Norges Bondelag og norske bønder som får regjeringens nye forslag til å bli negativt. Det er ikke mulig å ha samme skatt for salg både i og ut av familien, for enten blir skatten 25 prosent, eller så blir den nullskatt. Man kan ikke ha samme skatt begge steder, sier Hegnar.

Han mener at Skorge ikke skjønner hva det er snakk om i denne saken, og sier at det er hensynsfullt av regjeringen at de i det hele tatt vil senke noe skatt. Om regjeringens forslag går igjennom, kan det hende at landbruks- og skogseiendommer i større grad vil selges ut av familien, enn det som er tilfellet i dag.

- Skattelegges 500 000 mer enn i dag Skorge er derimot klar på at om det nye forslaget går igjennom, vil norske gårder med normal drift skattelegges omkring 500 000 mer enn i dag, ved salg innen familien. De unge bøndene som overtar gårder vil da få en skattesmell i denne størrelsesordenen.

- Det er helt meningsløst å skulle øke skattebelastning for salg innad i familien. Slik vi ser det, vil en opplagt løsning være at man skal kunne selge uten å få skattebelastning, enten innad i familien eller utenfor. Da vil de unge unngå store skattebelastninger, sier Skorge.