Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hegnars navngiving umulig å forsvare

Hegnar navngir TV 2-reporter på lederplass. Advokat John Christian Elden mener avgjørelsen er «umulig å forsvare».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Redaktør Trygve Hegnar går på lederplass i Finansavisen i dag ut med navn og bilde på den kvinnelige TV 2-journalisten som skal ha hatt et forhold til en 29-årig terrorsiktet i Oslo.

Hegnar mener journalisten burde vært identifisert for lengst. Han peker på at en rekke kvinnelige TV 2-journalister som følge av anonymiseringen er blitt mistenkeliggjort, med de følger dette har fått for både journalistene og deres ektefeller og samboere.

Elden kritisk

«For å si det forsiktig, er det meget sjelden at TV 2 Nettavisen er så følsom og hensynsfull når det gjelder eksponering av navn», skriver Hegnar i lederartikkelen.

Den siktede 29-åringens advokat, John Christian Elden, er kritisk til identifiseringen i Finansavisens leder. Han viser til at reporteren vanskelig kan forsvare seg mot beskyldningene, fordi utskriftene fra avlyttingen som kan kaste lys over saken er taushetsbelagt etter straffeprosesslovens § 216.

- Hegnars avgjørelse er umulig å forstå i et presseetisk perspektiv når ingen med kjennskap til saken hevder at hun har gjort noe galt eller hatt noen kunnskap om ulovlige handlinger eller planer, sier Elden til Dagbladet.no.

- Underlig vurdering

Dagbladets sjefredaktør, Anne Aasheim, er også kritisk til offentliggjøringen av TV2-reporteren.

image: -  Hegnars navngiving umulig å forsvare

- Jeg synes Hegnar gjør en underlig vurdering, men det får stå for hans regning. TV2-reporteren har status som vitne i saken. I Dagbladet har vi ikke tradisjon for å tilkjennegi vitner, sier Aasheim til Dagbladet.no. 

Nestleder Elin Sloberghagen i Norsk Journalistlag mener Trygve Hegnar påtar seg et ekstremt stort ansvar ved å identifisere TV2-reporteren.

- Det dreier seg om et menneske som verken er mistenkt eller siktet. Jeg synes Hegnar bør lese den nye identifiseringsparagrafen i Vær varsom-plakaten. Den peker på at identifisering krever et berettiget informasjonsbehov, sier Sloberghagen.

I et innlegg på det lukkede presseforumet Normedia slår TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther fast at de som ivrer etter å navngi den omtalte reporteren ikke kjenner alle sakens detaljer, melder Journalisten.no.

De som følger denne saken tett sitter på flere opplysninger enn det som er kjent offentlig. Det kan derfor være grunner til ikke å identifisere den aktuelle journalisten som de identifikasjonslystne ikke har mulighet til å ta stilling til, sier Årsæther.

AVSLØRER: Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen identifiserer TV2-reporteren, som skal ha hatt et forhold til den terrorsiktede 29-åringen, i sin lederartikkel. Det vekker reaksjoner. Foto: Scanpix
AVSLØRER: Redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen identifiserer TV2-reporteren, som skal ha hatt et forhold til den terrorsiktede 29-åringen, i sin lederartikkel. Det vekker reaksjoner. Foto: Scanpix Vis mer