FACEBOOK: Breivik mottok flere støtteerklæringer på sin Facebook-side, før den ble lagt ned. Dette bildet var hans profilbilde på det sosiale mediet.
FACEBOOK: Breivik mottok flere støtteerklæringer på sin Facebook-side, før den ble lagt ned. Dette bildet var hans profilbilde på det sosiale mediet.Vis mer

«Hei bror! Vi to MÅ snakke!!!» «cool shit bru» «hot stuf ;D»

Anders Behring Breivik (32) ble hyllet på Facebook og via e-post etter terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da massemorderens identitet ble kjent på sosiale medier rundt midnatt natt til lørdag 23. juli, eksploderte Facebook-veggen til 32-åringen.  

Mens Anders Behring Breivik satt i avhør i 2. etasje i Hovedhuset på Utøya, der han hevdet at det fantes ytterligere to terrorceller, strømmet det inn hatmeldinger fra hele verden.  

Meldingene fant også veien til flere av Breiviks epostkontoer.      

«Well done»  Dagbladet sitter med gjenpart av alle meldingene som ble sendt direkte til Anders Behring Breiviks viktigste epostkontoer.  

Dagen etter terroraksjonen, mottok Breivik en epost fra en ukjent avsender.  

«well done my friend... keep it up», lød meldingen, som tikket inn mindre enn et døgn etter terrorangrepene.  

Eposten bar overskriften «nice work».      

Tok ned siden Dagbladet har også gått gjennom meldinger som ble mottatt via hans Facebook-side og twitterkonto. Begge kontoene hadde epostvarsling, som gjorde at alle meldinger som ble mottatt automatisk ble videresendt til Breiviks epostkontoer.  

Breiviks Facebook-side ble allerede ved firetiden natt til 23. juli tatt ned av Facebook, da nettselskapet la merke til den eksplosive trafikkveksten og innså hvem kontoen tilhørte. Da hadde kontoen 1646 nye varsler om meldinger, venneforespørsler og andre som ønsket å kommunisere direkte med terroristen.      

«Genialt» Før Facebook-kontoen ble tatt ned, hadde flere personer også der rukket å sende direktemeldinger som tyder på at den hatede terroristen også hadde støtte i enkelte miljøer.  

«Genialt :D», lyder en kortfattet melding.

En annen bruker vil gjerne ha kontakt. «Hei bror! Vi to MÅ snakke!!!», skriver vedkommende.  

En tredje person poster bare et hjerte. En fjerde slår fast at det terroristen har gjort, er kult. «cool shit bro», lyder meldingen.  

Og en femte slår fast at vedkommende er enig i den politiske plattformen til terroristen. «eg e på din side.. og eg vet ikke hvorfor du drepte dei men .. jaja :)».     

Reagerer Politiet opplyser at de har registrert flere tilbakemeldinger til Breivik etter 22. juli.

- Flere av de kan virke som støtterklæringer. Der vi mener det er behov for etterforskning, så kontakter vi PST. Det har kommet en del slike meldinger og vi har tipset PST, sier kommunikasjonsansvarlig Roar Hanssen i Oslo-politiets 22/7-enhet.

Bistandsavokat i 22. juli-saken, Tore Øydne, reagerer når han får høre om støtteerklæringene til massemorderen.

- Jeg tenker at disse kommentarene er helt forkastelige, og umulig særlig gjennomtenkte. Avsenderne her er etter min mening mennesker som totalt mangler empati, sier Øydne til Dagbladet.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sier han ikke kjenner til støttemeldingene Dagbladet omtaler.

- Men vi får en del henvendelser fra folk som støtter ham, blant annet mange brev, sier Lippestad.

PST hadde ikke anledning til å besvare Dagbladets spørsmål.