Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fyrverkeri:

«Hei. Du kjenner meg ikke, men jeg har sønnen din her. Han har sprengt i stykker hånda si.»

Albert (12) fant fyrverkeri på bakken.

STYGT SKADD: 12 år gamle Albert ble stygt skadd da han og noen kompiser fant fyrverkeri på bakken som ikke hadde eksplodert. Foto: Privat
STYGT SKADD: 12 år gamle Albert ble stygt skadd da han og noen kompiser fant fyrverkeri på bakken som ikke hadde eksplodert. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da telefonen til svenske Jessica Andersson ringte på formiddagen andre nyttårsdag, ante hun lite om hva som ventet henne.

I den andre enden av telefonen var det en kvinnestemme som fortalte henne noe av det verste en mor kan høre.

«Hei. Du kjenner meg ikke, men jeg har sønnen din her. Han har sprengt i stykker hånda si.»

Ble oppringt

Dagen i forveien hadde noen kompiser av Albert, Jessicas 12 år gamle sønn, funnet noe fyrverkeri som ikke hadde eksplodert som det skulle. Det var Expressen som først omtalte saken.

Mandag ble Albert med de andre guttene opp i skogen for å se hva de hadde funnet, men da han skulle tenne på fyrverkeriet gikk det galt.

Hun forteller til Dagbladet hva som skjedde.

BRANNSÅR: I tillegg til skaden på hånda, fikk Albert også sårskader i ansiktet. Foto: Privat
BRANNSÅR: I tillegg til skaden på hånda, fikk Albert også sårskader i ansiktet. Foto: Privat Vis mer

- To av guttene stikker av. Den tredje gutten løper også, men Albert roper ham tilbake. Han hjelper så Albert opp på en sykkelsti der de møter jenta som går tur med hunden sin, sier hun.

Det er her samtalen til Jessica finner sted. Hun kastet seg i bilen og ankom bare et halvt minutt etter ambulansen. Deretter bar det fra klippan til sykehuset i Malmö.

Stygge skader

Her ble det raskt klart at hånda til 12-åringen var stygt skadd. Hanhadde brudd i to fingre, og hele hånda var nærmest kløyvd mellom langfinger og ringefinger.

Også innsiden av hånda var hardt medtatt, og huden hadde sprukket under fingrene, samt dype kutt i håndflaten.

Heldigvis ser det ut til at følelsen i hånda er bevart, men Andersson, som har holdt venner og familie oppdatert på sin Facebook-konto, sier at det ennå er litt tidlig å si noe om førligheten.

- Brannskadene på høyre arm skulle i utgangspunktet også opereres, men legen sa heldigvis at de ikke trenger det, sier hun.

Mulig forbud

Samtidig pågår det nå en større diskusjon i Sverige rundt hvorvidt fyrverkeri og pinneraketter skal være tilgjengelig over disk. Andersson synes det er greit at folk flest ikke skal han tilgang på raketter.

LAPPET SAMMEN: Hånda til Albert etter at legen har lukket de gapende sårene. Foto: Privat
LAPPET SAMMEN: Hånda til Albert etter at legen har lukket de gapende sårene. Foto: Privat Vis mer

- Jeg synes det er greit at sånt skjer i mer ordnede former. At det er kvalifisert personale som står for oppskytingen, sier hun.

Hun er derimot mer opprørt over at folk lar udetonert fyrverkeri ligge og slenge.

- Dette var jo «gammelt» fyrverkeri. Folk rydder ikke opp etter seg. Dette hadde aldri skjedd om de hadde ryddet.

Scener

Fyrverkeri har vært et hett tema i Sverige de første dagene av det nye året. Spesielt etter at bilder fra Malmö sentrum dukket opp.

Her kan man se hvordan unge mennesker skyter fyrverkeri på både bygninger og hverandre.

Jash Doweyko-Jurkowski (27) filmet kaoset, og fortalte til Expressen at det innimellom føltes farlig å være der.

- Av og og til brøt det ut panikk da noen individer avfyrte raketter mot publikum, sa han.

Andreas Schönström i Malmös kommuneråd forteller til Expressen at han synes situasjonene han ser på videoen er ekstremt farlige.

I Norge er det totalforbud mot fyrverkeri i sentrum av flere norske byer. I Oslo er det blant annet forbudt innenfor ring 2 og i nærheten av trehusbebyggelse.

KAOTISK: Under nyttårsfeiringen i den svenske byen Malmö brøt det ut smått kaotiske scener da flere personer avfyrte fyrverkeri mot folkemasser og bygninger. Video: Expressen TV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling