«Hei. Jeg håper noen tar ansvar å følger Sverige, ved å svi av asylmottak rundt om kring»

Advokat Jon Wessel-Aas: - Dette er en oppfordring til terror.

 TERROROPPFORDRING:  Hver dag deles det kontroversielle meldinger på internettet. Kun noen få av disse blir straffeforfulgt. Søndag delte Jon Wessel-Aas en melding han mener er en oppfordring til terror. Foto: NTB Scanpix
TERROROPPFORDRING: Hver dag deles det kontroversielle meldinger på internettet. Kun noen få av disse blir straffeforfulgt. Søndag delte Jon Wessel-Aas en melding han mener er en oppfordring til terror. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver dag deles det kontroversielle meldinger på internettet. Kun noen få av disse blir straffeforfulgt.

Søndag klokka halv tolv delte Jon Wessel-Aas en anonymisert Facebook-status av denne typen på Twitter.

I teksten, opprinnelig omtalt av TV2 og publisert den 20. oktober av en ikke navngitt person, står det følgende melding:

«Hei. Jeg håper noen tar ansvar å følger Sverige, ved å svi av asylmottak rundt om kring. Det er den eneste måten vi kan tvinge politikerne til å høre på folket!»

Ifølge den kjente advokaten er dette, tolket isolert sett utifra ordlyden, en klar oppfordring til terror.

- Denne teksten inneholder både en oppfordring til handling, et håp om gjennomførelse og et mål om å påvirke politikere. Jeg kjenner ikke til hvor statusen opprinnelig ble publisert, men den er neppe unik, og hvis noen slikt deles i offentligheten kan det straffeforfølges, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

- Har blitt forfulgt tidligere Advokaten, som til daglig er partner i firmaet Bing Hodneland, sier at det ikke hjelper om profilen er lukket når budskapet når 50 eller flere mottakere.

Ifølge Wessel-Aas har mindre tydelige oppfordringer til terror blitt forfulgt av PST tidligere.

Her viser han til Ubaydullah Hussain som i juni ble frifunnet for oppfordring til terror. Anklagene mot Hussain kom etter at han hyllet flere terrorhandlinger på sosiale medier.

- Gledelig at påtalemyndighetens anke er forkastet, og at lagmannsretten enstemmig er kommet frem til at Ubaydullah Hussains ytringsfrihet skal tillate hans upopulære meninger fremsatt. Det er en styrke ved demokratiet og rettsstaten som vi skal og må verne om, sa Husseins advokat, John Christian Elden til Dagbladet den gangen.

- Følger de opp slike meldinger?
Nå mener Wessel-Aas at det er interessant om PST også følger opp saker som Facebook-statusen han delte tidligere i dag.

- Det er prinsipielt interessant om de behandler begge sider i denne konflikten likt, sier Jon Wessel-Aas til Dagbladet.

- Sjekker ut alle tips Seniorrådgiver i PST, Siv Alsén, kan ikke uttale seg konkret om meldingen Wessel-Aas viser til, men sier på generelt grunnlag at alle tips PST får om meldinger som kan sees på som oppfordring til voldelige handlinger, blir fulgt opp.

- Uavhengig av hvem de kommer fra, sier Alsén.

Hun minner om at PSTs portefølje inneholder blant annet trusler mot myndighetspersoner. Noen meldinger går derfor inn under politiets ansvarsområde, ikke PSTs.

- Men alle tips vi får, blir vurdert. Noen ganger kan personen som har ytret seg få besøk på døra, andre ganger kan vi sjekke ut vedkommende enklere. Hvis vi ser at en ytring tydelig tilhører politiet, tar vi kontakt med det rette politidistriktet, sier seniorrådgiveren.

 ADVARER:  Toppadvokat Jon Wessel-Aas publiserte søndag et anonymisert skjermbilde av en ytring han mener er en terroroppfordring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARER: Toppadvokat Jon Wessel-Aas publiserte søndag et anonymisert skjermbilde av en ytring han mener er en terroroppfordring. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer