Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hei, jeg heter Arne Olav Brundtland

- Folk ser på meg to ganger, og ber meg gjenta navnet, flirer Arne Olav (54). For tre år siden skiftet han etternavn. Fra Olsen til Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er det en spøk?
- Nei, nei. Det er slektsnavnet mitt, parerer bergenseren.

Han skjemtes ikke av å være én av 58000 medlemmer av Olsen-banden. Han hadde heller ingen spesielle ønsker om å gjøre seg interessant i selskapsøyemed som statsministerens husmor.

Bestefar er årsaken til at fedrelandet nå kan slå i bordet med minst to stykk Arne Olav Brundtland-er.

- Du må sørge for at slektsnavnet går videre, sa bestefar til meg da jeg var i 18-årsalderen, sier han og påspanderer Dagbladet en avsløring:

- Tror vi er i slekt

- Brundtland-navnet stammer fra Lindås utenfor Bergen. Så jeg tror jeg er i slekt med mannen til Gro. Der ute er det to gårder som heter Brundtland. Min slekt på morssiden kommer fra den ene.
Arne Olav - ikke originalen altså - lot det bero med navneskiftet. Men etter farens død på 80-tallet, søkte han om å kvitte seg med Olsen som haleheng, til fordel for slektsgårdens navn.

- Men da fikk jeg avslag på avslag.

- Hvorfor?
- Det er vel ganske lett å gjette. He, he, he. De lagde vanskeligheter fordi navnet ... Nei, jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne få etternavnet før jeg hadde søkt alle som het Brundtland. Jeg anket til Fylkesmannen og fikk avslag der også.

Arne Olav levde i enda noen år med Olsen-navnet - og med Justisdepartementens begrunnelse anno 1985:

«En har ved avgjørelsen lagt til grunn at navnet ikke hører til av de mer vanlige navn her i landet, slik at navnet er rettsbeskyttet.»

- Får lett flybillett

- Men for tre år siden fikk jeg besøk av en venn som var ferdig med juridikum. Han sa det var en smal sak hvis Brundtland var mitt slektsnavn. Antakeligvis hadde de brukt feil lovhjemmel. Vi gikk til Folkeregistret, og etter tre dager het jeg Arne Olav Brundtland.

- Noen fordeler ved det nye navnet?
- Det eneste må være at man lett får flybillett.

- Og kona di heter Gro?
- Nei. Hun heter Lillian Ness Brundtland.

Arne Olav Brundtland
Hele Norges coronakart