Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hei, jeg heter Faiza og jeg er blitt kidnappet

Faiza Ashraf gjorde alt riktig da hun ble kidnappet: Hun varslet politiet, beskrev mannen som kidnappet henne, og navnga mannen som sto bak. Da sjansen bød seg, ropte hun om hjelp og forsøkte å flykte. Likevel var dette ikke nok til å redde livet hennes.

DREPT: Faiza Ashraf (26) ble kidnappet på vei til jobben 3. februar i fjor. Hun ble drept samme dag. 
Foto: Politiet
DREPT: Faiza Ashraf (26) ble kidnappet på vei til jobben 3. februar i fjor. Hun ble drept samme dag. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen starter rettssaken mot Håvard Nyfløt (26) og Shamrez Khan (29) i Asker og Bærum tingrett, en av de mest brutale bortførings- og drapsssakene i nyere tid.

Shamrez Khan, som skal ha vært ulykkelig forelsket i Faiza Ashraf, ga ifølge tiltalen Nyfløt i oppdrag å kidnappe henne, vansire henne med syre, for så å drepe henne.

Faiza Ashraf varslet politiet fire minutter etter at hun ble kidnappet av Håvard Nyfløt 3. februar i fjor, og snakket til sammen med politiet i en halv time mens hun lå i bagasjeromet i Nyfløts BMW. Under denne samtalen ga hun politiet navnet på mannen som nå er tiltalt som oppdragsgiver for drapet, og beskrev bilen og mannen som hadde kidnappet henne.

- Perpleks og overrasket I sin artikkel i tidsskriftet Samtiden, beskriver Faizas bror, Ahmed Fawad Ashraf, søsterens nødsamtale med politiet:

«Hei, jeg heter Faiza og jeg har blitt kidnappet, er det første hun sier», skriver broren.

«Kvinnen som tar imot nødsamtalen virker perpleks og overrasket. Kanskje hun ikke klarer å tro at Faiza faktisk snakker sant.»

BEGRAVET: Faiza Ashraf ble funnet her i Solli-området i Asker. Etter å ha tatt livet av Faiza i bilen, pakket Håvard Nyfløt henne inn i en presenning, og begravde henne i en grop han hadde laget på forhånd. Ved punktet x forlater han stien og går inn i skogen. Faiza ble funnet ved punktet markert med O. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
BEGRAVET: Faiza Ashraf ble funnet her i Solli-området i Asker. Etter å ha tatt livet av Faiza i bilen, pakket Håvard Nyfløt henne inn i en presenning, og begravde henne i en grop han hadde laget på forhånd. Ved punktet x forlater han stien og går inn i skogen. Faiza ble funnet ved punktet markert med O. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

Senere i artikkelen beskriver Ashraf sendrektighet fra politiets side:

«Kvinnen som mottok nødsamtalen sier at nå forsøker vi å spore opp samtalen. Da har det gått over 17 minutter siden Faiza ringte politiet første gangen. Hvorfor politiet ikke gjør det med en gang, og om det hadde gitt saken et annet utfall, er to tanker som fortsatt plager meg», skriver Ahmed Fawad Ashraf.

- En fortvilet situasjon Etterforskingsleder i saken ved Asker og Bærum politidistrikt, Steinar Slåtte, sier at politiet har brukt mye tid på å se på hva de kunne gjort anderledes for å redde Faiza.

- Hvordan vi håndterte denne saken har vært et stort tema internt hos oss, sier Slåtte.

- Kunne dere reagert raskere?

- Vi får en del tulletelefoner også. Men så snart vi skjønte at dette var alvor, begynte vi med sporing av samtalen og fikk ut patruljebiler. Akkurat hvor lang tid det tok kan jeg ikke si, men det er snakk om noen få minutter. Det tok ikke så mye som 17 minutter, sier Slåtte.

Politiet fant ikke Faiza før Håvard Nyfløt knakk sammen under avhør kvelden 24. februar og fortalte politiet hvor hun lå begravet.

- Beskrivelsen av bilen var bare at det var en mørk bil. Det var en fortvilet situasjon, for hvert minutt ble området denne bilen kunne befinne seg i større, sier Slåtte.

Vil nekte for overlagt drap Under rettssaken som starter i Asker- og Bærum tingrett i morgen vil de to tiltalte få høre hvordan Faiza Ashraf redd og fortvilet ber politiet om hjelp etter å ha blitt kidnappet og tvunget ned i bagasjerommet på Håvard Nyfløts BMW.

- Familien har ikke tatt standpunkt til om de vil være til stede når det avspilles i retten. Det er selvsagt en tøff belastning, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell til NTB. De har planlagt at minst ett familiemedlem skal være til stede hver dag under den fem uker lange rettssaken. Slik kan resten av familien holdes orientert. - Det er klart at det blir tungt å gjennomleve disse dramatiske dagene i februar i fjor og å rippe opp igjen hele saken, sier Stabell.
Nyfløt og Shamrez Khan vil nekte straffskyld for overlagt drap når rettssaken starter mandag. Begge erkjenner å ha kidnappet Faiza, men nekter straffskyld for overlagt drap.

Khan avviser å ha hatt noen befatning med drap i det hele tatt. Nyfløt innrømmer at det var han som tok livet av henne, men sier det skjedde ved et uhell etter at hun ble lagt i bagasjerommet.

- Bestillingsdrap Påtalemyndigheten mener saken dreier seg om et bestillingsdrap. Ifølge tiltalen skal Kahn ha gitt Nyfløt beskjed om å gjøre Faiza «stygg» ved å helle syre eller lignende i ansiktet hennes før han drepte henne. - Ett av hovedspørsmålene i saken blir om det er tilstrekkelig bevis for at de to har drept henne eller ikke, sier aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari til NTB. Aktoratet har kalt inn rundt 35 vitner. Noen av dem er åstedsvitner, andre var venner av Faiza. I tillegg kommer polititjenestemennenes forklaring.

- Bare en hypotese De to tiltalte er forholdsvis samstemte i sine forklaringer. - Ett punkt er avgjørende, nemlig om det finnes noe som helst bevis for påstanden om at det er bestilt et drap. Vi mener det er en hypotese fra politiets side som det ikke er dekning for, sier Kahns forsvarer, advokat John Christian Elden til NTB. Det er ventet at aktor i stor grad vil konsentrere seg om hva slags kontakt de to mennene hadde i forkant av kidnappingen og drapet.

Khan skal ifølge tiltalen ha gitt Nyfløt 5.000 kroner for å kjøpe tape, buntebånd, hansker, søppelsekker og en øks for å gjennomføre oppdraget.

- Det viktigste for min klient er å bli trodd på at det var en tragisk ulykke. Han hadde ikke til hensikt å skade henne, sier Nytfløts forsvarer, advokat Frode Sulland.

DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26). Foto: Timon
DRAPSTILTALT: Håvard Nyfløt (26). Foto: Timon Vis mer
GRAVD UT PÅ FORHÅND: Her, i en avsidesliggende grop Nyfløt hadde gravd på forhånd, ble Faiza Ashraf funnet. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GRAVD UT PÅ FORHÅND: Her, i en avsidesliggende grop Nyfløt hadde gravd på forhånd, ble Faiza Ashraf funnet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media