Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hei! Jeg heter Thea og jeg er overvektig»

Fikk sjokk av matematikk-oppgave.

OVERVEKTIG: Ifølge matematikkboka til Thea Gabrielsen er hun overvektig. Til tross for et variert kosthold og fem treningsøkter i uka. Foto: Privat
OVERVEKTIG: Ifølge matematikkboka til Thea Gabrielsen er hun overvektig. Til tross for et variert kosthold og fem treningsøkter i uka. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tar opp eksamen i matte for å forbedre karakteren fra videregående og så kom jeg over denne hofte-liv-oppgaven i matteboka, sier Thea Gabrielsen (21) til Dagbladet.

Oppgaven hun snakker om var en oppgave hvor man skulle finne sin såkalte liv-hofte-ratio. Forholdet mellom livvidde og hoftevidde er et mål på hvor eventuelle overflødige kilo legger seg på kroppen, eksempelvis rundt magen. Det er dette fettet som er farligst for helsa.

Får man et resultat på over 0,8 (kvinner) og 1,0 (menn), regnes man som overvektig.

- Da jeg selv gjorde denne oppgaven, målte jeg livet til 80 cm og hoftene til 93 cm. Dette ga meg da en liv-hofte-ratio på 0,86 som jeg runda opp til 0,9. Men ifølge boka regnes dette altså som overvektig, sier Gabrielsen.

Sjokkert Gabrielsen stusset over konklusjonen, men lot ikke resultatet gå inn over seg. Hun er likevel svært sjokkert over at dette er oppgaver som er rettet mot 15-16-åringer på videregående.

- Denne oppgaven er egentlig ikke rettet mot meg, men mot jenter og gutter som går i første klasse på videregående. Dette er ungdom som kanskje har sin mest usikre fase i livet, og da skal det ikke finnes skolebøker som måler deres utseende, sier hun.

Gabrielsen har alltid vært i fysisk aktivitet og trener minst fem ganger i uka.

- Jeg trener litt av alt og trener mye på treningsstudio og crossfit. Jeg har et variert kosthold og vil ikke kalle meg selv for overvektig, selv om jeg ifølge boka er nettop det.

- Jeg ser vanlig ut - Poenget mitt er at det så unødvendig at det finnes oppgaver som går på utsteendet til unge jenter og gutter. Grunnen til at jeg la ut bilde av meg selv er fordi jeg ser vanlig ut.

SJOKKERT: Thea Gabrielsen ble sjokkert over oppgaven, men lot ikke resultatet gå inn over seg selv. Foto: Privat
SJOKKERT: Thea Gabrielsen ble sjokkert over oppgaven, men lot ikke resultatet gå inn over seg selv. Foto: Privat Vis mer

Innlegget hennes på utdanningsdirektoratets Facebook-sider har fått stor oppmerksomhet, og over 2700 har foreløpig likt innlegget hennes.

-  Det har vært utrolig mange som er enig. Jeg hadde ikke forventet så stor entusiasme. Det er noen få som mente at jeg la ut bildet for å få oppmerksomhet. Jeg vil ha oppmerksomhet for å kaste lys over saken for å finne ut hvorfor det finnes en slik oppgave i matteboka mi, sier Gabrielsen.

Hun presiserer til Dagbladet at hun ikke ønsker å henge ut noen, men vil legge vekt på hva som er passende og ikke å ha i skolebøker for unge elever.

- Jeg håper det kan være en liten tankevekker til nye bøker.

Aschehough forlag, som har utgitt læreboka, ønsker ikke å kommentere saken søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!