- Hei, Kronprins Haakon!

KARASJOK (Dagbladet): Om noen år vil nok Vilde Christine Askildsen Trane være klar over at hun ble døpt under påsyn av kronprins Haakon. Og hvem vet - da er det kanskje selveste kongen hun kan skryte av å ha møtt på sin egen dåpsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i dag - første påskedag - er få måneder gamle Vilde fortsatt lykkelig uvitende om sin celebre gjest.

Kronprins Haakon overvar i alt tre barnedåper og to dåpsbekreftelser under gudstjenesten i Karasjok, som markerte det kirkelige 2000-årsjubileet for Jesu død og oppstandelse.

Det ble en internasjonal gudstjeneste, med innslag av hele fire språk: norsk, nordsamisk, lulesamisk og kildinsamisk _ det sistnevnte språk snakket av russiske samer på Kolahalvøya.

Biskop i Nord-Hålogaland, Ola Steinholt, var vertskap i den vakre kirken i Karasjon, som var smekkfull i anledning jubileet og kronprinsens tilstedeværelse.

- Jeg ønsker dere alle en fortsatt lykkelig påske, sa Kronprins Haakon i sin tale under festmåltidet i kirken etterpå _ og høstet varm applaus for sin prikkfri uttale på samisk. Det var ikke småtteri av krøll kronprinsen måtte slå på tungen sin:

- Mun savan didjiide buohkaide ain buriid beassaziid, sa han uten å nøle.

- Perfekt uttale, slo den pensjonerte reindriftssamen Mattis Bæhr (70) fast _ stolt på vegne av den imøtekommende og inkluderende kronprinsen.

I talen, som forøvrig foregikk på norsk, skrøt Kronprins Haakon av sitt samiske kirkevertskap:

- Etter det jeg er blitt fortalt, har få steder i landet like stor oppslutning om Kirken og dens aktiviteter som nettopp her i Indre Finnmark. (...) Påsken .. er også en tradisjonell festtid for samene. Det var i påsken man giftet seg, hadde barndåp og konfirmasjon, og også konkurranser om hvem som hadde de beste kjørereinene. Jeg vet at disse tradisjonene lever ennå, noe jeg allerede har fått et lite innblikk i. (...) Jeg er takknemlig over anledningen til å oppleve en samisk påskefeiring, og til å kunne tilbringe hele tre dager her i Karasjok.

«HEI, HVEM ER DU?»: Bitte lille Vilde Christine Askildsen Trane ser ut som hun kaster et skråblikk på Kronprins Haakon før hun bæres opp til dåpen av tanten Jill Trane. Fem barn ble båret fram under gudstjenesten som kronprinsen overvar i Karasjok.