MELDINGER FRA KRIGEN: Sju år gamle Bana Alabed og mora Fatemah twitrer om livet i Aleppo. De håper bilder og videoer fra den brutale virkeligheten kan øke oppmerksomheten rundt situasjonen i Syria. Video: Twitter/@alabedbana Vis mer Vis mer

BORGERKRIGEN I SYRIA:

- Hei verden, vi er i live. Vi våknet levende i morges #Aleppo

Sju år gamle Bana Alabed fra Aleppo ber verden om hjelp. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om sjuårige Bana Alabed publiseres nå i medier verden over, som BBC, The Guardian, Quartz og mange andre. Den siste tida har jenta og mammaen hennes, Fatemah, publisert meldinger på twitterkontoen @alabedbana, som nå har fått over 7000 følgere i løpet av et par uker.

«Hei verden, vi er fremdeles i live. Våknet opp levende i morges. - Fatemah #Aleppo», er meldingen Banas mamma, Fatemah, sendte ut i formiddag.

- Vil ikke dø i natt

For å våkne opp med livet i behold i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo er ikke selvsagt i dag. Kampen om Aleppo har rast for fullt siden starten av juli, og over 200 000 sivile syrere har vært sperret inne i byens østlige del. Fra oven slippes bombene, av russiske og syriske fly.

«Bomb bomb bomb... vi vet ikke om vi vil dø i natt, vær så snill og be for oss, jeg lover å fortsette å tvitre hele natta- Fatemah # Aleppo», tvitret mammaen i går kveld.

Fatemah er Banas mamma, som også er lærer og engelskutdannet. Hun hjelper til med å skrive meldingene, som alle er på engelsk. BBC har pratet med mora, som sier at datteren hennes, Bana, genuint ønsker at «verden skal få høre stemmen hennes».

Håper på hjelp

- Hun sier «mamma, hvorfor hjelper ikke noen oss», forteller Fatemah ifølge BBC.

Øverst på Twitter-kontoen er det mest delte innlegget:

«God ettermiddag fra #Aleppo Jeg leser for å glemme krigen», er innlegget som møter deg idet du går inn på Twitter-kontoen. Sjuårige Bana sitter ved et for stort skrivebord. Hun holder en bok, og ser inn i kamera.

Den blodige borgerkrigen i Syria har nå vart i over fem år, og har tatt over 400.000 menneskeliv. Derfor finnes knapt journalister eller andre i landet, som kan verifisere de mange opplysningene som kommer ut.

Vil bli lærer

Men kildene inne fra Syria er mange, og å lese Bana og moras Twitter gir et hjerteskjærende innblikk i virkeligheten til innbyggerne i Øst-Aleppo. Der 100 000 av de sivile innbyggerne er barn, som Bana.

- Hun har sett alt her. Hun så vennen sin bli drept og huset vårt bli bombet. Hun så skolen sin bli bombet. Det har påvirket henne, sier Fatemah til BBC.

Bana ønsker å bli lærer, som sin mor, når hun blir stor. Hun håper også å undervise i engelsk. Men på grunn av krigen, har ikke Bana vært på skolen det siste året. Hun håper å gjøre det, og hun håper å leke med vennene sine.

Propaganda

«Krigen er som denne dinosauren og håpet er blitt fortid», er en av meldingene til Bana #Aleppo.

En rekke Twitter-kontoer skriver meldinger om at Banas Twitter-konto er falsk, og at moren bruker dattera for å driver propaganda. Mange kritikere mener at sjuåringens engelsk er for god til å kunne være sann.

- Ordene kommer fra hjertet. Alt er sant. Vi er ikke terrorister. Vi er ikke IS. Vi er alle uskyldige her, sier mora ifølge BBC.

Nær hundre barn drept

De siste ukene har hjelpeorganisasjoner og FN slått alarm om situasjonen i det østlige Aleppo. Minst 96 barn er ifølge Unicef blitt drept siden fredag.

- Mer enn 200 er skadd, sier Kieran Dwyer, organisasjonens talsmann i Syria.

Fortsetter:

- Det er mer enn 100.000 barn i Øst-Aleppo. Når angrepene treffer de tett befolkede delene av byen, er barn svært sannsynlige ofre. Barn og familier gjemmer seg ofte i kjellere når angrepene kommer, men dette er nå svært farlig siden våpnene som tas i bruk er stadig kraftigere. Det finnes ingen trygge steder for barn i Øst-Aleppo, sier Kieran Dwyer.

Venter på bomben

For Fatemah, Bana og resten av familien er livet vanskelig. Bydelen har vært beleiret siden begynnelsen av juli, og det er lite mat, medisiner og alt mulig annet i byen. Familien har satt opp solcellepanel for å få strøm, og prøver å leve et så normalt liv som mulig. Bana har følgende melding til verden:

- Vi er barn. Vi elsker livet og vi vil at verden skal høre oss, sier hun ifølge The Guardian, som også har pratet med Fatemah og Bana.

Ifølge mor Fatemah, har krigen nå knust «alt som kan kalles et liv». Nå handler det bare om å overleve til neste dag.

- Om noen minutter vil en bombe sannsynlig treffe noen i nabolaget, sier mora til The Guardian.


HJELP OSS: Bana og mora Fatemah bruker Twitter for å få verden til å hjelpe de rundt 200 000 sivile syrerne som er sperret inne i det opprørskontrollerte Øst-Alappo. Foto: Bana Alabed / Twitter
HJELP OSS: Bana og mora Fatemah bruker Twitter for å få verden til å hjelpe de rundt 200 000 sivile syrerne som er sperret inne i det opprørskontrollerte Øst-Alappo. Foto: Bana Alabed / Twitter Vis mer