Heia Gro

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG HEIER på Gro. Og da snakker jeg selvsagt om Gro Harlem Brundtland. Nå har hun gjort det igjen. Talt Roma midt imot i sin kamp for kvinners rettigheter. I går sto vår alles Gro og snakket bramfritt om abort og amming foran et forbløffet publikum i Dubai.

Jeg ser dem for meg mens morgennyhetene drar meg ut av søvnen en kald vintermorgen. På første rad sitter 16 sjeiker. Det forteller NRKs Sidsel Wold som er til stede. Salen er full av unge kvinner som vil opp og fram. For Gro er innleder på en konferanse om kvinner som globale ledere. Om utdanning og neste generasjon. Stedet er Zayed-universitetet i Dubai som er et av de sju emirater i De forente arabiske emirater.

OG DER SITTER det altså 16 meget forbløffede sjeiker og stirrer på denne damen fra nord som ikke er redd for noen. De tror ikke sine egne ører når Gro kontant slår fast hvor viktig retten til selvbestemt abort har vært for kvinners rett til å velge sine egne liv. Med den største selvfølgelighet sier Gro at kvinner må styre sine egne liv. For å få et liv. I salen sitter det kvinner som fremdeles sliter i lenkene. Utenfor salen kontrollerer mennene det meste av kvinnelivet. Så fortsetter Gro å snakke om ammingens fortreffeligheter til stor munterhet blant det kvinnelige publikum. Når talen kommer til næringslivets styrerom, er det lettere å følge med for sjeikene på første rad. Helt til Gro sier at det er altfor få kvinner i disse rommene.

FORFRISKENDE, mente de kvinnelige tilhørerne.

Hva sjeikene mente, fikk jeg ikke vite. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at Gros tale var å sammenlikne med Shabana Rehmans mulla-løft.

Et skikkelig sjeikeløft av dama som ingen kan målbinde.

GRO GIKK som WHO-sjef i strupen på tobakksindustrien og karakteriserte sukkerindustriens lobbyvirksomhet som «uklok, usaklig og feilaktig» da den ville stoppe USAs økonomiske støtte til Verdens helseorganisasjon. Og hun ga kinesiske myndigheter en skikkelig oppstrammer for hemmelighold av Sars-epidemien.

Allerede i 1994 snakket Gro direkte om uhørte ting som kvinners rett til abort på FNs befolkningskonferanse i Kairo. Religiøse fundamentalister ble ikke bare forbløffet. De ble rasende. Men Gro sto på sitt. Og nå har sjeikene fått sitt i Dubai.

Kom hjem, Gro.

VI TRENGER deg her nå. Dine partifeller Trond Giske og Bjarne Håkon Hanssen sier nei til abortutvidelse. De vil heller stoppe forskjellsbehandlingen i abortnemndene, sier de og skjeler mot høstens valg. Spørsmålet mitt er hvorfor de ikke har stoppet forskjellsbehandlingen for lenge siden. Siden de har visst om det, mener jeg. Og de er ikke alene i sin vankelmodighet, Gro. Venstresiden i norsk politikk skjønner ikke at selvbestemt abort er selvbestemt abort.

Kom hjem, Gro.

Våre hjemlige sjeiker må strammes opp.