Heiberg dømt til å si unnskyld

Styreformannen i Norges Eksportråd (NE) og OL-presidenten på Lillehammer, Gerhard Heiberg, er i en oppsiktvekkende dom fra Oslo byrett pålagt å si unnskyld til en tidligere ansatt. Unnskyldningen koster NE og norske skattebetalere 300 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen, som omtales i Dagens Næringsliv, slår utvetydig fast at Norges Eksportråd ved sin styreformann Gerhard Heiberg har unnlatt å innfri et halvannet år gammelt forlik med den tidligere medarbeideren Geir Hjelle.

Styreformannen skulle beklage behandlingen Hjelle hadde vært utsatt for, samt gi Hjelle en attest. Disse to punktene i forliket er ikke innfridd, slår retten fast. Ifølge dommen har Norges Eksportråd påført Hjelle ærekrenkende omtale, skade og tap av inntekt.

Heiberg er pålagt å beklage og betale innen neste fredag. Beklagelsen er ferdig skrevet av retten. Heiberg har bare å underskrive. Hvis han ikke anker.
Erstatningssummen på 300000 kroner kommer på toppen av 800 000 kroner som Norges Eksportråd måtte punge ut med til Hjelle etter en oppsigelsessak, skriver Dagens Næringsliv i går.

Gerhard Heiberg møtte ikke selv i retten.

- Ikke vist ansvar

Hjelle er ikke særlig imponert over Heibergs opptreden.

- Den er ikke særlig tillitvekkende. Heiberg hadde fortjent å betale denne summen av egen lomme. Han har skygget unna og ikke vist ansvar slik en styreformann skal gjøre. Jeg har selv vært styreformann og vet noe om hva det innebærer. Heiberg sendte andre i krigen i denne saken. Regningen er det Norges Eksportråd og indirekte skattebetalerne som får, sier Hjelle til Dagbladet.

Han sier dommen tyder på at også andre har reagert på handlemåten til NEs ledelse.

Sakens bakgrunn er en omstillingsprosess i NE i 1996, hvor om lag femti personer ble berørt. Siviløkonomen Geir Hjelle som hadde jobbet i NE i sju år, var en av dem som ble sparket.

Spredte rykter

Begrunnelsen var overtallighet, men like før oppsigelsen ble Hjelle tatt av et prosjekt han hadde ledet og bygd opp.

Retten slår fast at et brev med antydninger om at Hjelle hadde begått misligheter, ble spredt til hans nettverk i inn- og utland.

Hjelle gikk til oppsigelsessak, som førte til forlik høsten 1996. Ifølge forliket skulle Hjelle få 800 000 kroner. Det fikk han. Men to av punktene ble ikke innfridd:

  • Hjelle fikk en helt annen beklagelse enn den som var avtalt.
  • Han fikk ikke en attest som var i tråd med forliket.

Hjelle gikk til ny sak. Dommen av 13. februar 1998 gir Hjelle medhold på begge punkter.

Retten mener brevet som ble sendt om Hjelle, har skadd hans yrkesmessige omdømme. Retten finner videre at sannsynligvis hadde Hjelle vært i lønnet arbeid langt tidligere dersom Norges Eksportråd hadde innfridd forliket med beklagelsesbrev og tilfredsstillende attest.
Det lyktes ikke Dagbladet å få tak i Gerhard Heiberg for en kommentar i går.