Heier Osama på Bush?

USA diskuterer om ny terror skal gi utsatt presidentvalg. Al-Qaida sier de ønsker gjenvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden håper hans tilhengere makter å gjennomføre et spektakulært anslag mot USA før valget 2. november. Vil en terroraksjon fra al-Qaida gi Bush fire nye år?

- Det er selvsagt helt umulig å si, framholder Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Professoren understreker at han av fag er historiker, ikke spåmann. Lundestad mener et terrorangrep kan slå begge veier. Tradisjonelt samler amerikanerne seg om landets leder i en krisesituasjon. Det peker mot økt stemmetall for Bush.

- Men på den annen side: De flokket seg om ham allerede etter 11. september for snart tre år siden, sier Lundestad.

- Det er ikke like sikkert at de vil gjøre det igjen.

Han begrunner det med at velgerne støttet presidenten i forventning om at han ville hindre nye angrep. Hvis det mislykkes, kan ny terror ramme republikanerne.

Dessuten avhenger mye av omstendighetene. Hvis et angrep oppfattes som resultat av åpenbar sikkerhetssvikt, får kanskje demokratene økt oppslutning.

Osama for Bush?

Erklæringer fra al-Qaida tyder på at terroristene gjerne ser Bush gjenvalgt som amerikansk president. Men dette kan like gjerne være retorikk, understreker Brynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt.

- Terroraksjonen i Madrid var planlagt i over to år, hvis vi skal tro Rabei Ahmed.

- Al-Qaida har jobbet lenge for å organisere et nytt angrep i USA. Det kommer ikke på grunn av valget, men en slik timing vil selvsagt passe terroristene, sier han.

Lia mener al-Qaida er uinteressert i 'små' aksjoner. Nettverket har sagt nei til nedskyting av tilfeldige handlende på supermarkeder fordi slikt ikke ville gjøre tilstrekkelig inntrykk.

Når terroristene sier de ønsker fire nye år med Bush, er det uklart om de mener det.

- Også terrorister ønsker å underholde sine tilhengere. Spydigheter er en del av dette spillet, sier Lia.

Før terroraksjonen i Madrid 11. mars var forskerne kjent med al-Qaidas analyse av hvordan aksjoner kunne svekke amerikanernes allianse i Irak. Lia har ikke sett tilsvarende terrorstrategi for USA.

Utsette

Amerikanerne diskuterer nå heftig om valget kan utsettes hvis al-Qaida slår til. Ingen ting tyder på at det vil skje. Kongressen måtte gi myndighet over en slik beslutning til en tverrpolitisk kommisjon. En slik beslutning kan oppfattes som en invitt til terror, og kommer antakelig ikke til behandling overhode.

USA har holdt valg både under borgerkrig og verdenskrig, understreker Lundestad. Om det mest makabre skulle skje og presidenten ble drept i en terroraksjon, ville visepresidentkandidaten rykke opp. Les også:

Election delay? (Kansas City Star)

We need backup (Norman Ornstein)

BEREDT: Secret Service tar oppstilling rundt Det hvite hus når terrorfaren truer. Bildet er fra 2001.