Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Heier på Hareide og Skei Grande i budsjettforhandlingene

Mener Kristelig folkeparti kjemper for saker «Ap kan nikke til».

LYKKE TIL: - Jeg ønsker dem lykke til, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Tomm W. Christiansen
LYKKE TIL: - Jeg ønsker dem lykke til, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har spisset seg kraftig til i budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene, Kristelig folkeparti og Venstre. Særlig KrF-leder Knut Arild Hareide sliter med å finne tonen med Fremskrittspartiet og Høyres forhandlere.

- Det har vært mer krevende enn forventet, sa Hareide da et forhandlingsmøte med regjeringspartiene og Venstre i kveld ble avsluttet etter en knapp halvtime.

Videre forhandlinger ble utsatt til søndag, fordi det var tydelig at det ikke ville bli noen enighet før Stortingets finanskomités møte imorgen.

Støre-støtte
Etter det Dagbladet kjenner til er det særlig regjeringens forslag om kutt i formuesskatten til de rikeste, kombinert med reduserte barnetillegg, som har fått Kristelig folkeparti til å se rødt. I ettermiddag sa Hareide at han er «bekymret» for forhandlingene om statsbudsjettet.

- Kombinasjonen av skatteprofilen og de sosiale kuttene har blitt krevende, sa Hareide til Dagbladet etter dagens forhandlingsmøte.

For Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke regjeringens budsjettforslag grønt nok, med altfor defensive klimamål, men Skei Grande ser ut til å ha beholdt en bedre tone med regjeringspartienes forhandlere.

- Lykke til Men selv om det nå butter i mot, kan de to partilederne trøste seg med at det i hvert fall på utsida er noen som heier på dem.

- Jeg ønsker KrF og Venstre lykke til i forhandlingene, fordi jeg mener at de forhandler på vegne av flere, sa Jonas Gahr Støre til Dagbladet i ettermiddag, noen timer før de to partienes forhandlingsmøte med regjeringspartiene begynte.

Han forklarte at blant annet Ap deler flere av de to partienes synspunkter i de pågående budsjettforhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet.

Ap nikker Tidligere er det først og fremst Kristelig folkeparti som har blitt gjenstand for «flørting» fra Arbeiderpartiet.

Støre tror kutt i formuesskatten, en «uheldig» sosial profil, og for liten satsing på klima og bistand er de vanskeligste punktene for Kristelig folkeparti å bli enig med regjeringen om.

Han sier at Arbeiderpartiet kan «nikke til» partiets synspunkter i disse sakene.

- Hva tror du er aller vanskeligst å svelge for Hareide?

- Det tror jeg er den sosiale profilen og internasjonal solidaritet, sier Støre.

- Kjenner på det samme
Etter det lynkjappe forhandlingsmøtet i kveld kom Knut Arild Hareide med denne reaksjonen på at Støre heier på ham og Trine Skei Grande, fordi de representerer flere enn seg selv.

- Det er en opplevelse jeg og Trine også kjenner på, for selv om vi ikke er verdens største partier tror jeg at noe av det vi forhandler om har langt større oppslutning enn de litt over fem prosentene (per parti, red. anm.) som støtter Trine og meg, sier Hareide.

Dagbladet har ikke fått snakket med Trine Skei Grande nå i kveld.

FØLER DET SAMME: - Det er en opplevelse jeg og Trine også kjenner på, sier Kristelig folkepartis leder Knut Arild Hareide om at Jonas Gahr Støre mener han og Venstre-leder Trine Skei Grande kjemper for synspunkter som deles av flere enn de to partienes velgere. Foto: Tomm W. Christiansen
FØLER DET SAMME: - Det er en opplevelse jeg og Trine også kjenner på, sier Kristelig folkepartis leder Knut Arild Hareide om at Jonas Gahr Støre mener han og Venstre-leder Trine Skei Grande kjemper for synspunkter som deles av flere enn de to partienes velgere. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media