Heike fant kjærligheten på «feil» side

BERLIN (Dagbladet): Heike Bott (30) og Jörg Lehmann (31) er et uvanlig tysk samboerpar. Heike er en av få vesttyske kvinner som har funnet seg en østtysker. Mennene fra eks-DDR er taperne i sex og kjærlighet i det forente Tyskland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange vesttyske menn finner seg en kvinnelig partner fra den østlige delen av det gjenforente landet. Av fire tyske øst- vest-ekteskap og samboerforhold er i tre tilfeller mannen vesttysker og kvinnen fra eks-DDR. I de tyske soverom går det fortsatt et jernteppe.

Landsbytullinger

På klubbene og in-kneipene i det finere Vest-Berlin regnes østtyske menn som bortimot landsbytullinger - uten manerer, penger og framtidsutsikter.

- Østtyske jenter søker trygghet, sosial og økonomisk sikkerhet. Derfor lar de seg friste av en vesttysker eller vestberliner med penger. Så enkelt er det, sier Jörg til Dagbladet.

- Vestjentene er mer selvbevisste, mer opptatt av seg selv. For meg ble det en utfordring, legger han til.

Jörg er ikke sikker på at han hadde hatt samme sjanse om han hadde vært en vanlig arbeider eller arbeidsløs, og ikke en nyutdannet jurist. Da hadde han ikke møtt nettopp Heike. De traff hverandre over jusbøkene på Humboldtuniversitetet for fem år siden.

Heike kom til Berlin fra Frankfurt am Main i 1991. Berlin trakk som en magnet. Etter ett år flyttet «wessien» Heike til «ossiene» i Prenslauer Berg, bydelen der det tradisjonelt har bodd mange intellektuelle og kunstnere i Øst-Berlin.

DDR-stilen

- Det var som å flytte inn i et antikvariat. Men jeg var nysgjerrig. Jeg syntes det var spennende å treffe en mann fra øst. Jeg så på Jörg at han var «ossi». I studentkantina lo vi litt av klærne hans. Helt DDR-stil. Heike innrømmer at hennes foreldre og naboer var spørrende da hun dukket opp med Jörg i den vesttyske finansmetropolen.

- Men det var de hjemme hos oss i Templin, også. Naboene hang over gjerdene, sier Jörg, som forteller at han hadde problemer med å bli godtatt av Heikes venner fra vest.

Jörgs hjemsted Templin er en småby med 14000 innbyggere 80 kilometer nord for Berlin. Der jobber han som yngstemann i et advokatbyrå. Han og Heike bor der fra mandag til fredag. De tilbringer helgene i Berlin.

- Alltid fremmed

Fortsatt merker de forskjellene mellom øst og vest, selv om det ikke lenger er så lett å se det på folks klær på tunnelbanene som flere steder krysser den gamle sektorgrensa.

Når Paul Nanook Napoleon vokser opp, tror de forskjellene forsvinner. Jörg legger til:

- Men jeg kunne aldri tenke meg å bo i Vest-Berlin. Jeg ville føle meg som en fremmed.