MAJORSTUA-DRAPET: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. En svensk 20-åring er siktet for drap og ran. Mannen er etterlyst internasjonalt. Reporter: Lars Martin Gimse. Video: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Heikki (24) drept i kollektiv på Majorstua

«Fotballprofessoren» Heikki Bjørklund Paltto funnet død av en av sine beste venner. Drapsmannen er fortsatt på frifot.

Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen ble drept i en leilighet på Majorstua mandag. Politiet har i dag frigitt 24-åringens navn.

Paltto jobbet til daglig som selger i Oslo, men det var fotballen som var hans aller største lidenskap. Han levde for idretten, og bodde også sammen med andre aktive fotballspillere.

Mann etterlyst

Han vokste opp i småbyen Mysen i Indre Østfold, og var gjennom oppveksten svært aktiv i den lokale fotballklubben. Han la selv fotballskoa på hylla som juniorspiller, men har likevel fulgt klubben og fotballmiljøet i tykt og tynt siden, både som trener og supporter. Kommende tirsdag skulle Paltto blitt 25 år gammel, åtte dager før ble han drept.

ETTERLYSNING: Politiet holdt fredag pressekonferanse om drapet på Majorstua, hvor de blant annet etterlyser en mann gjennom bilder. Video: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer Vis mer

Politiet gikk i dag ut og etterlyste en ikke identifisert mann for både drapet og et knivran som skjedde i nærheten av Palttos bolig samme dag som han ble funnet drept.

- Familien ble informert av en kontaktperson i politiet, i forkant av at den nye informasjonen kom ut. De ønsker svar på hva som har skjedd, og følger med på utviklingen i saken, sier familiens bistandsadvokat Peder Morset til Dagbladet.

- Nær kamerat

Per-Egil Aas, leder av fotballklubben i Mysen, sier hendelsen har vært dramatisk for mange. En av Palttos romkamerater, som har vært blant hans beste venner siden barndommen fant 24-åringen drept i leiligheten like etter klokka 12.00 mandag ettermiddag. To av hans andre romkamerater hadde reist på jobb like før 08.00, mens Paltto aldri møtte opp på jobb klokka 09.

Barndomsvennen som fant ham, var også fra Mysen og var tilknyttet fotballmiljøet, og var selv til stede på lagets samling tidligere i uka.

- Vi hadde en samling tirsdag kveld. Det var naturlig, og vi vil følge opp tett framover, sier han.

- Han var nær kamerat med veldig mange av gutta på laget. Han har vært en aktiv spiller tidligere og er sentral i miljøet. Han har stilt på arrangementer og dugnader og er oppfattet som en positiv bidragsyter kanskje langt over hva man kunne forvente av gutter i den alderen, sier leder i klubben, Per-Egil Aas, til Dagbladet.

Han sier fotballklubben nå er opptatt av å ivareta spillerne.

- Vi sitter igjen med mange kamerater som har mistet en veldig nær venn, sier han.

Mysen fikk også utsatt en kamp om opprykk til 5. divisjon tirsdag kveld.

- Vi hadde ikke klart å stille til den kampen. Heldigvis var det forståelse fra både krets, forbund og motstandere sier han.

- Heikki var glad

Fotballtradisjonen hold Paltto ved hevd etter at han flyttet til Oslo. Der ble Oslo vest-klubben Ullern laget. Han hadde flere kompiser på laget, og fulgte nærmest hver eneste kamp.

Noe av det siste Heikki Bjørklund Pallto gjorde var å se Ullern sikre plassen i Norsk Tipping-ligaen (3. divisjon) med en knallsterk 6-0-seier mot KFUM 2 på CC Vest arena søndag ettermiddag.

- Heikki var glad etter kampen. Jeg tror han er den med flest Ullern-kamper på samvittigheten den siste sesongen, sier en kjenning i Ullern, som møtte Paltto i alle mulige fotballsammenhenger.

- Kompisene hans kalte ham fotballprofessoren allerede fra ung alder. Han så mye og kunne veldig mye. Han har alltid vært en stødig, vittig kar som har stått litt i bakgrunnen og kommet med sine tørre, lune kommentarer. Det kunne folk kommentere allerede når de møtte ham for første gang, sier han til Dagbladet.

Palttos engelske favorittklubb var Liverpool.

- Et klubbus

I kollektivet der han bodde på Majorstua, bodde også to andre Mysen-gutter.

- Kollektivet har vært det nærmeste vi kommer et eksternt klubbhus. Det er mange av gutta som kjenner den gjengen og har vært rundt der, sier personen.

Nå sitter vennene og romkameratene igjen med svært mange spørsmål og få svar på hvorfor vennen deres ble drept og hvem som gjorde det.

Også i Ullern har det vært en trykket stemning de siste dagene.

- Det var rart da vi samlet oss på mandag og budskapet om Heikki ble overbrakt. Vi er ikke ferdig med det ennå, og prosessen er lang, også når vi samles i dag. Fotballen er helt fantastisk. på den måten. Man møter mennesker og får drive med det du liker og tenke på andre ting.