Heikki gir 1,2 mrd til prevensjon

Toppmøte med Melinda Gates, David Cameron og utviklingsminister Heikki Holmås i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

  LONDON (Dagbladet): Norge legger 1,2 milliarder kroner på bordet til familieplanlegging til kvinner i fattige land.

- Et viktig bidrag i en viktig sak, sier utviklingsminister Heikki Holmås til Dagbladet.

I dag deltar han på FNs befolkningsfonds store familieplanleggingskonferanse i London.

Betydelig bidrag - I et samarbeid mellom offentlige og private er målet å skaffe fire milliarder dollar. Norge yter et betydelig bidrag med 200 millioner dollar, også Storbritannia går inn med mye penger, opplyser Holmås.

Melinda Gates Bill & Melinda Gates Foundation deltar også i prosjektet med betydelige midler.

- Melinda Gates fortalte at hun syntes det var flott å jobbe sammen med norske myndigheter om dette. Og for alle som kjøper Microsoft-produkter er det jo fint å vite at noe av inntektene går til en god sak, sier utviklingsministeren.

Sterke inntrykk I morges kom Holmås med fly fra Niger. Han sitter igjen med sterke inntrykk.

- Halvparten av landets 15 år gamle jenter har fått barn. 85 prosent av dem er analfabeter. De er låst i ei fattigdomsfelle uten muligheter til å utdanne seg, sier Heikki Holmås.

Solidaritet Han mener det handler om kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp og til å bestemme hvor mange barn hun vil ha.

- Norge har for tredje år på rad blitt kåret til verdens beste land for mødre. Da må vi vise solidaritet og bidra for mødre og barn i de landene som er på bunn, sier Holmås.  

Likestilling Han poengterer at en kvart million kvinner dør årlig i forbindelse med graviditet og fødsel.

- 215 millioner kvinner i fattige land mangler tilgang på informasjon, prevensjon, svangerskapskontroll, flinke nok helsepersonell og trygg abort.

Støtte til familieplanlegging samtidig som vi jentene muligheten til grunnleggende utdanning, er kanskje de viktigste likestillingsgrepet vi kan ta i verden i dag, sier utviklingsminister Heikki Holmås.