Heikki Holmås: - Oslo vil bli som New York

SV-politikeren frykter at Oslo deles i en hvit og farget del.

SPÅR NEW YORK-TILSTANDER: Oslo vil ifølge Heikki Holmås (SV) ligne verdensmetropolen.  Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
SPÅR NEW YORK-TILSTANDER: Oslo vil ifølge Heikki Holmås (SV) ligne verdensmetropolen. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder for kommunal-og forvaltningskomiteen på Stortinget, Heikki Holmås (SV), tror Oslo i fremtiden vil bli som New York. Han har lest rapporten og sier Frp-leder Siv Jensen har en nedlatende holdning mennesker.

- SSB-rapporten tegner et fremtidsbilde der Oslo kommer til å ligne mer på New York. Vi må sørge for at det blir en by der alle får muligheter til å få være med, uten store klasseskiller og der hele byen er med å ta ansvar for integreringen. Da kan vi ikke ha en høyrestyrt boligpolitikk der byen blir delt i en hvit og farget del, sier Heikki Holmås.

Nedlatende menneskesyn Han har sier at spesielt side 40 i rapporten viser hva som vil bli realiteten. Den er ikke slik Siv Jensen hevdet overfor Dagbladet tidligere i dag.

- Om Siv Jensen slår opp på side 40 i rapporten vil hun se at innvandringen kommer til å synke. Den vil mer enn halveres og netto innvandring vil gå ned med tre fjerdedeler, sier Holmås og legger til at det betyr at hovedgruppen vil bli mennesker som er født og oppvokst i Norge.

Holmås mener Frp-lederens utspill er av svært sterk karakter og ikke har rot i virkeligheten. Han tror Jensen ikke har forstått rapporten, eller misforstår med vilje.

- Jeg mener det er ille at Siv Jensen ser på det at det blir flere mennesker med innvandrerbakgrunn som et problem og en utfordrende situasjon. Det er en utrolig nedlatende holdning til mennesker. Hun sier det ganske sterkt. Det er åpenbart at hun velger å misforstå eller ikke forstår deler av rapporten, sier lederen for kommunal-og forvaltningskomiteen på Stortinget.

- Går ikke med Høyres politikk Om Fremskrittspartiets integreringspolitikk skulle blitt gjennomført og høyresidens boligpolitikk gjelde frem mot 2040, sier Holmås at det vil bli problemer.

- Frps integreringspolitikk går ut på å avskaffe integreringspolitikken. De neste 30 årene er alle nødt å bli med å ta ansvar for at integreringen skal lykkes. Vi kan ikke ha det slik at alle de nye med innvandrerbakgrunn i Oslo skal bosette seg i Groruddalen og søndre Nordstrand. Da kan vi ikke ha høyresidens markedsstyrte politikk. Alle vet at de med innvandrerbakgrunn har lavere inntekt enn folk flest, sier han.

 HEIKKI HOLMÅS: Sier at politikken Fabian Stang representerer, ikke vil fungere om innvandrere skal bo spredt i Oslo.

Foto: Jo Straube / Dagbladet
HEIKKI HOLMÅS: Sier at politikken Fabian Stang representerer, ikke vil fungere om innvandrere skal bo spredt i Oslo. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer