STÅR STEFAREN NÆR: Utviklingsminister Heikki Holmås står sin savnede stefar nær. - Vi har hatt et nært og godt forhold, sier han i en uttalelse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
STÅR STEFAREN NÆR: Utviklingsminister Heikki Holmås står sin savnede stefar nær. - Vi har hatt et nært og godt forhold, sier han i en uttalelse. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer

Heikki Holmås' stefar savnet i Algerie

Navnene på de fem savnede er offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil offentliggjorde klokka 22 i kveld navnene på de fem nordmennene som fremdeles er savnet etter gisselaksjonen i Algerie.

En av de savnede, Tore Bech (58), er gift med utviklingsminister Heikki Holmås' mor, og er dermed hans stefar.

- Nært og godt forhold - Det er med sorg og fortvilelse jeg har fått vite at min mors mann, Tore Bech, fryktes drept i gisseldramaet i Algerie. Han var Statoils plassjef, vice president operations, på In Aménas da gisselaksjonen skjedde. Tore giftet seg med min mor den 8. mai 1981, da jeg var bare åtte år. Vi har hatt et nært og godt forhold, sier Holmås i en uttalelse.

- Mine tanker går til alle dem som har opplevd frykt og trusler. Min dype medfølelse går til alle dem som har mistet eller frykter at de har mistet et familiemedlem eller en venn. Jeg takker Statoil og alle andre som har vist omsorg, og alle dem som har stått på for å redde liv de siste dagene, sier utviklingsministeren.

Statoil offentliggjorde navnene på de fem nordmennene i samråd med de pårørende, etter at ingen nye opplysninger er kommet om de savnede. Den fullstendige oversikten er som følger:

Tore Bech (58), Bergen

Hans M. Bjone (55), Brandbu

Victor Sneberg (56), Sandnes

Thomas Snekkevik (35), Austrheim

Alf Vik (43), Grimstad

- Svært godt likt Tore Bech har tidligere har vært plattformsjef på «Veslefrikk»-feltet og «Gullfaks»-plattformen i Nordsjøen før han reiste til Algerie. Han har hjemstedsadresse i Åsane, der han bor med utviklingsminister Holmås' mor.

SAVNET I ALGERIE: Tore Bech (58), utviklingsminister Heikki Holmås' stefar, er blant de fem nordmennene som fremdeles er savnet etter gisselaksjonen i Algerie. Foto: PRIVAT
SAVNET I ALGERIE: Tore Bech (58), utviklingsminister Heikki Holmås' stefar, er blant de fem nordmennene som fremdeles er savnet etter gisselaksjonen i Algerie. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg kjenner Tore som en dyktig fagmann og vedlikeholdsingeniør. Han var en god kollega da vi jobbet sammen, sier Stein Bredal, som jobbet med Bech på «Gullfaks», til Dagbladet.

- Tore er en mann som er svært godt likt, sier Bredal.

Bech har også lang fartstid sammen med landsjef for Statoil i Algerie, Victor Sneberg (56), som også er savnet.

Holdt tilbake navnene Etter hva Dagbladet forstår, har Utenriksdepartementet (UD) søkt å unngå at gisseltakerne skulle få vite hvem de har holdt som gisler mens aksjonen pågikk.

- Vårt råd til mediene vil alltid være å være tilbakeholdne med informasjon om gisler under en pågående aksjon. Dersom gisseltakerne får vite navn på gislene de holder, er det noe som kan sette gislenes liv i fare. Samtidig er det sånn at UD aldri kommenterer enkeltpersoners navn i konsulærsaker, sier UDs pressevakt Svein Atle Michelsen til Dagbladet.

Til sammen 13 norske Statoil-ansatte befant seg på Tiguentourine-anlegget da militante islamister slo til onsdag morgen. Fire unngikk å bli tatt som gisler, mens ytterligere fire har kommet til rette de tre siste døgnene.

Algeriske myndigheter har hittil kunngjort at 23 gisler er drept under aksjonen.