RINGER OG REISER RUNDT:  Heikki Holmås kjørere full sjarmoffensiv i kampen om ledervervet i SV. Her fra London nylig. Foto: Keith Hammett
RINGER OG REISER RUNDT: Heikki Holmås kjørere full sjarmoffensiv i kampen om ledervervet i SV. Her fra London nylig. Foto: Keith HammettVis mer

Heikki på sjarmoffensiven

Ny rundspørring viser at Heikki Holmås tar innpå Audun Lysbakken i kampen om å bli SVs nye leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har gjennomført en ny rundspørring blant SVs tillitsvalgte. Hele 506 personer har besvart. Av disse mener fortsatt det store flertall at Audun Lysbakken bør bli leder. Men utfordreren Heikki Holmås puster Lysbakken i nakken.

Hele 29,3 prosent av dem, nesten en tredjedel, mener nå at Holmås like godt kan lede partiet. Siden sist rundspørring har Holmås oppslutning steget med hele åtte prosentpoeng.

- Jeg er glad for framgangen. Det betyr at det er flere som har tillit til at jeg kan gjøre en god jobb som SV-leder. Det betyr jo at det er flere som har støttet Audun som nå støtter meg, sier Holmås til Dagbladet.

- Det er en del som tar kontakt med meg og forteller at de har ombestemt seg, og som sier at de nå tror på et tydeligere SV med meg som leder, legger han til.

Over halvparten
Men fortsatt har Lysbakken hele 55 prosent oppslutning i Dagbladets rundspørring. En oppslutning som riktignok synker. Sist gang hadde Lysbakken hele 64,4 prosent, og daler nå med 9,4 prosentpoeng.

Neste uke skal partiets valgkomite etter planen komme med sin innstilling til landsmøte. Det er liten tvil om at det blir en delt innstilling, spørsmålet er hvor mange støttespillere Holmås til slutt får med seg.

Av de som har svart er det også denne gangen rundt 10 prosent som ikke har bestemt seg, og 5,6 prosent som går for andre kandidater. Blant disse er Bård Vegar Solhjell og Inga Marte Thorkildsen foreslått flest ganger.

Ringer rundt
Mens Lysbakken er hjemme i permisjon som nybakt trebarnsfar til en fire dager gammel baby, er Holmås i fullt valgkampdriv på ekte amerikansk vis. Ikke bare ringer han personlig rundt til SVs medlemmer for å snakke for seg selv, han kjører rundt fra lokallagsmøte til lokallagsmøte i SV-Norge.

- Ja, jeg ringer rundt selv. Hvis det er noen som lurer på noe må de bare ta kontakt på mail eller sms, så skal folk få svar.

NYBAKT FAR: Audun Lysbakken leder fortsatt klart. Han var i går ikke tilgjengelig for en kommentar. Han er hjemme i permisjon med en fire dager gammel gutt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NYBAKT FAR: Audun Lysbakken leder fortsatt klart. Han var i går ikke tilgjengelig for en kommentar. Han er hjemme i permisjon med en fire dager gammel gutt. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Jeg reiser dit hvor folk inviterer meg. Jeg oppfordrer alle til å invitere meg. Jeg skal strekke meg så langt jeg kan for å besøke alle som vil ha meg på besøk. Et av de største problemene er at det er stor avstand mellom lokallag og partiets ledelse. Slik er det blitt etter seks år i regjering. Da nytter det ikke å si at vi skal bygge organisasjonen, men da må vi være der.

Nylig har han besøkt Stord, Rendalen, Tolga, Tynset, Røros, Trondheim, Sogndal, Vik i Sogn og Lærdal i bil. Alene. En overnatting hos Liv Signe Navarsete ble det også tid til. Neste uke blir minst like hektisk.

- Hvordan vurderer du sjansene dine til å vinne?

- Det er en stund til delegaten til landsmøtet velges. Jeg tror mange kommer til å bestemme seg like før. Audun leder, men jeg haler innpå.