Heikki spretter sjampanjen

Krf-Ropstad dropper drikken, men blir med på feiring av klimaavtale som tvinger regjeringen i kne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle partiene på Stortinget presenterte i dag enigheten de er kommet fram til om elektrifisering av olje- og gass-feltene på Utsirahøyden.

- Vi ber regjeringen om at de i sine konsesjonsvilkår stiller betingelse om at hele kraftbehovet for Utsirahøyden dekkes fra land. Dette innebærer ingen utsettelse. Statoil er godt i gang med å forberede elektrifisering av Johan Sverdrup fase èn, sier Terje Lien Aasland (Ap).

Med på avtalen er også regjeringens to støttepartier Krf og Venstre. Dermed lider regjeringen nederlag i denne saken. De har lagt opp til en løsning der bare Johan Sverdrup-feltet blir elektrifisert - i hvert fall i første omgang.

- Dette er en viktig sak og helt nødvendig for å nå de klimamålene Stortinget har satt, sier Ola Elvestuen (V).

På SVs kontor, eller et sted i nærheten, blir det i dag fest.

- Klimaendringene rammer allerede alle mennesker på jorden. Da er det avgjørende at vi i Norge klarer å redusere våre utslipp. Dette innebærer ingen store nye økninger av klimagasser fra Norge. I dag spretter vi en liten sjampanje for i dag har vi reddet Norges klimamål om vi skal tro miljødirektoratets tall, sier Heikki Holmås (SV).

Han kan sikkert skåle med Bellonas Fredric Hauge, som er svært fornøyd med dagens forlik. Krf`s Kjell Ingolf Ropstad, derimot, feirer gjerne, men med andre drikkevarer.

- Jeg vet ikke om vi er med på å sprette sjampanje i Krf, men dette er i hvertfall en stor merkedag. Det at vi klarer å sikre en områdeløsning allerede ved oppstart er veldig viktig. I stedet for å ha sterkt forurensende gasskraftverk på tre plattformer, som kanskje ville svive i hele feltets levetid, så får vi nå et kabelanlegg mellom disse plattformene, sier Ropstad.

Stor strid
Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har vært utsatt for et betydelig press fra Stortinget i spørsmålet om Utsira.
Regjeringens to støttepartier KrF og Venstre har vært tydelige på at Statoil og de andre kommersielle aktørene må sørge for en områdeløsning fra dag én, men Lien har nølt med en slik innrømmelse.

Statsråden har også avvist anklagene om at alt annet enn en områdeløsning vil være et brudd på klimaforliket. Lien har gjentatte ganger vist til at Stortinget i klimaforliket ikke har vedtatt at hele Utsirahøyden skal forsynes med ren kraft fra land, bare at dette skal vurderes.
Til grunn for de politiske diskusjonene om Utsira ligger enorme sprik i kostnadsanslagene for en elektrifisering.

En rapport laget av Add Energy for kraftnæringens interesseorganisasjon Energi Norge, slår fast at elektrifisering av hele Utsirahøyden blir langt billigere enn det Statoil og Oljedirektoratet har lagt til grunn. De hevder at prisen bare vil bli 40 kroner per tonn CO2.

Tiltakskostnadene har variert fra 2.000 kroner per tonn i reduserte CO2-utslipp til 40 kroner.

Statoil-refs Statoil har måttet tåle kraftig kritikk for håndteringen av Utsira-saken, ikke minst er det kommet beskyldninger om opphaussede kostnadsanslag. Overfor NTB har konsernsjef Helge Lund avvist anklagene.

- Vi har aldri presentert og vil aldri presentere noe annet enn det vi mener er riktig, og det vi mener er den beste vurderingen og de beste analysene, sa han i april.

Statoil-sjefen advarte også Stortinget på det mest innstendige mot å treffe vedtak som forsinker utbyggingen av det største Utsira-feltet, Johan Sverdrup.

- Det er store verdier i å holde en tempoplan for oss, men ikke minst for det norske samfunnet. Det er av stor verdimessig betydning at vi klarer å holde tidsplanen, sa Lund.

Statoil har tidligere anslått et tap på 20 milliarder kroner ved ett års utsettelse av den gigantiske utbyggingen. Men KrFs Hans Fredrik Grøvan sa nylig til NTB at han ikke synes «veldig mye om den måten å presse myndighetene på i forhold til Utsira-saken».
Nå kan situasjonen være snudd på hodet, ved at et flertall på Stortinget presser regjeringen og Statoil til å gjøre noe de har advart mot

Feirer: SVs Heiki Holmås var i dag med på å presentere en samlet opposisjons krav om elektrifisering av de store nye oljefeltene på Utsirahøyden.. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
Feirer: SVs Heiki Holmås var i dag med på å presentere en samlet opposisjons krav om elektrifisering av de store nye oljefeltene på Utsirahøyden.. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer