- HEIA BRANN! Stortingsrepresentant for Oslo og SV, Heikki Holmås, kledde seg i Branns fotballdrakt under sin tale i Stortinget etter Branns seier og seriegull i 2007. Her er han sammen med bergenseren og politikeren Inge Lønning, som trolig støtter Brann, men som kanskje har en annen oppfatning om fotballdrakter i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
- HEIA BRANN! Stortingsrepresentant for Oslo og SV, Heikki Holmås, kledde seg i Branns fotballdrakt under sin tale i Stortinget etter Branns seier og seriegull i 2007. Her er han sammen med bergenseren og politikeren Inge Lønning, som trolig støtter Brann, men som kanskje har en annen oppfatning om fotballdrakter i Stortinget. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Heikki sviktes av sine egne

Heikki Holmås var leder av Oslo SV og sitter på Stortinget for byen. Men bare 15 prosent av partiet i Oslo ønsker seg Brann-supporteren som leder av SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare 15 prosent av SV-tillitsvalgte i Oslo har sin egen stortingsrepresentant og tidligere Oslo-leder Heikki Holmås som førstevalg til ledervervet i SV. Det viser en spørreundersøkelse Dagbladet har gjort blant 1719 tillitsvalgte i partiet landet rundt.

Statsråd og nestleder Audun Lysbakken får derimot rent flertall i alle fylker, unntatt Nord-Trøndelag.

- Lenge til landsmøtet Om det er bergenseren Holmås' klare støtte til sitt «hjemmelag» Brann som er årsaken til manglende støtte i Oslo vites ikke, men fløyen som støtter ham tror på seier.

- Det er fremdeles lenge til landsmøtet. Jeg tror debatten om SVs vei videre, og hva de to kandidatene sier om politikken de står for framover, er avgjørende for mange, sier nestleder i Oslo SV, Andreas Behring, til Dagbladet.

SOLHJELL UTE: Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell trakk seg i går fra striden om ledervervet. Flere tror hans støttespillere vil slutte rekker bak Heikki Holmås, som han står nærmest politisk. Undersøkelser er gjort  blant tillitsvalgte i SV. 660 personer svarte. Grafikk: Peder Kvello
SOLHJELL UTE: Nestleder i SV Bård Vegar Solhjell trakk seg i går fra striden om ledervervet. Flere tror hans støttespillere vil slutte rekker bak Heikki Holmås, som han står nærmest politisk. Undersøkelser er gjort blant tillitsvalgte i SV. 660 personer svarte. Grafikk: Peder Kvello Vis mer

- Så dere har ikke kastet inn håndkleet ennå?

- Neida, langt i fra. Heikki kan vinne dette valget på politikk og at han markerer seg med løsninger for folks hverdag og for miljøet. Slik får vi også et sterkere SV, sier Behring.

Oslo-politikeren håper på en ryddig prosess framover og at SV tar en bred debatt om politikk og gjenreising av partiet.

Hanekamp med bergensere Etter at nestleder Bård Vegar Solhjell trakk seg fra kampen om ledervervet i går, blir det hanekamp mellom nestleder Audun Lysbakken og stortingsrepresentant Heikki Holmås framover. Flere i SV Dagbladet snakket med i går tror Solhjells støttespillere vil slutte rekkene bak Holmås og styrke hans kandidatur.

GOD STEMNING: Audun Lysbakken (tv), Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell på SVs landstyremøte i Oslo i går formiddag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GOD STEMNING: Audun Lysbakken (tv), Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell på SVs landstyremøte i Oslo i går formiddag. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Dersom SV i dag bestemmer seg for å overlate til landsmøtet å velge ny leder, starter kampen om lederstolen lenge før salen settes: Hvem som kommer på landsmøtet blir helt avgjørende.

Hvilke delegater som stiller fra de 19 fylkeslagene i partiet kan bli bestemt allerede om få måneder. Om kandidatene flagger sin støtte for Lysbakken eller Holmås blir trolig avgjørende mange steder, når lokallagene plukker ut sine landsmøtekandidater.

Svak Holmås Heikki Holmås får over 15 prosent støtte i åtte fylker. I seks fylkeslag er ønske under 10 prosent av de tillitsvalgte Holmås som leder, ifølge svarene gitt i Dagbladets undersøkelse. Lysbakken leder klart blant tillitsvalgte i flere av de største delegasjonene:

I Akershus, Nordland og Oslo er han den foretrukne kandidaten for over halvparten. I Hordaland og Nordland får han støtte av rundt to av tre tillitsvalgte.

Sentrum avgjør? De siste årene har sentrum-høyre-fløyen i SV regjert partiet politisk og vunnet kampvoteringer. Lysbakken tilhørte lenge den radikale fløyen, men har de siste årene stått lojalt sammen med den øvrige partiledelsen når venstre-fløyen har stilt krav om en mer radikal politikk.

Flere kilder Dagbladet snakket med i går pekte på at Holmås er kjent som mer moderat enn Lysbakken historisk i partiet. Men på grunn av Lysbakkens snuoperasjon kan de to lederkandidatene raskt ende opp med å kjempe om de samme stemmene i partiets sentrum, snarere enn å drive kampanjer med mål om å styrke egne politiske fløyer i partiet.

SVAK STØTTE: Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry (t.v.) på nominasjonsmøtet til Oslo SV på SAS-hotellet i Oslo i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SVAK STØTTE: Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry (t.v.) på nominasjonsmøtet til Oslo SV på SAS-hotellet i Oslo i 2008. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer