TAPER EGET FYLKESLAG: En oversikt fra Oslo SV viser at Heikki Holmås trolig ikke vil få støtte fra sitt eget fylkeslag. Den tidligere lederen i Oslo SV må tåle å se at et stort flertall av lokallagene i Oslo SV går inn for at Audun Lysbakken skal bli partiets neste leder. Her er de to fra SVs landsstyremøte før jul. Foto: Heiko Junge / Scanpix
TAPER EGET FYLKESLAG: En oversikt fra Oslo SV viser at Heikki Holmås trolig ikke vil få støtte fra sitt eget fylkeslag. Den tidligere lederen i Oslo SV må tåle å se at et stort flertall av lokallagene i Oslo SV går inn for at Audun Lysbakken skal bli partiets neste leder. Her er de to fra SVs landsstyremøte før jul. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Heikki taper kampen om Oslo

En ny opptelling viser at den tidligere Oslo SV-lederen, Heikki Holmås, ligger an til å tape sitt eget fylkeslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo SV har hele 11 av 16 lokallag hatt årsmøte eller medlemsmøte om hvilken leder SV skal velge når landsmøte går av stabelen 10. mars.
 
Av disse er det bare ett lokallag, Grorud SV, som går for Heikki Holmås som ny leder. Det viser oversikten Dagbladet har fått fra Oslo SV.

- Takknemlig

Resten av lokallagene, som til nå har hatt møte, støtter Audun Lysbakkens kandidatur.

- Jeg er glad og takknemlig for den sterke støtten jeg har fått i de lagene som har hatt årsmøte til nå. Men det er landsmøtet som bestemmer, og fram til det vil jeg ikke spekulere i hvordan dette går, sier han i en kommentar til Dagbladet.

Tirsdag kveld vant Lysbakken en ny seier i St. Hanshaugen SV med 13 av 21 stemmer. Dermed vil St. Hanshaugens delagat på SV-landsmøte gå inn for Lysbakken som ny SV-leder.

Fortsatt gjenstår møter i lagene Grünerløkka, Sagene, Vestre Aker, Nordstrand og Stovner. Førstnevnte er fylkeslagets største. Men Lysbakkens ledelse er likevel soleklar.

- Overveldende flertall  
Bortsett fra Grorud SV, hvor Holmås gikk av med seieren, var det bare ett annet lokallag hvor det var jevnt løp mellom de to lederkandidaten. I Norde Aker fikk Holmås 12 av 29 stemmer, mens Lysbakken fikk 17.

- Nå er det såpass mange lokallag som har hatt voteringer på årsmøte eller medlemsmøte. Det er et overveldende flertall for Audun blant lokallagene. Han har veldig bred støtte i Oslo, sier Oslo SVs nestleder Nora Fjelddalen.

Hun er medlem i Lysbakkens egen kampanjegruppe, men understreker at tallene er Oslo SVs tall.

- Åpent parti
Sammen med Heikki Holmås kampanjeleder, Kaveh Ataei, har Fjelddalen deltatt på lokallagsmøtene og snakket for hver sin kandidat. Han bekrefter de samme resultatene.

- Hva synes du om at den tidligere Oslo SV-lederen nå ligger an til å tape sitt eget fylkeslag?

- Ja, men dette handler om hvem som skal bli leder av SV. Det som har kommet lite fram er hvor revolusjonerende det er at et parti har en så åpen prosess. Jeg tviler på at du vil se noe slikt i Ap, sier Ataei til Dagbladet og legger til:

- Uansett vil SV være et mer åpent parti etter dette.

- Håpet på flere
Tidligere har Dagbladets rundspørring blant tillitsvalgte vist flere ganger at Audun Lysbakken leder soleklart på landsbasis. Siste gang Dagbladet gjennomført en rundspørring hadde Holmås riktignok en solid framgang. Men likevel taper altså Holmås sitt eget fylkeslag.

- Jeg hadde selsvagt håpet på alle stemmene i Oslo, men det ville vært urealistisk. Det er flere landsmøtedelegater som skal velges og jeg skal stå på for å få dem på lag, og sier som Rudolf Nilsen, å «møte hver seier, hvert nederlag med det samme usårlige smil», sier Holmås.

Lysbakken leder
29,3 prosent av de tillitsvalgte som deltok i Dagbladets rundspørring i januar mener at Holmås like godt kan lede partiet. Siden sist rundspørring har Holmås oppslutning steget med hele åtte prosentpoeng.

Men fortsatt har Lysbakken hele 55 prosent oppslutning. Sist gang hadde Lysbakken hele 64,4 prosent, og daler nå med 9,4 prosentpoeng.