Heimevern kan bli «utevern»

Heimevernssoldater kan bli sendt til utlandet i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske heimevernssoldater skal ut i internasjonale operasjoner. De første soldatene kan være klare til å bli sendt ut allerede i løpet av året.

Sjefen for Heimevernet, generalmajor Bernt Iver Ferdinand Brovold, bekrefter planene om å sende heimevernssoldater ut i NATO- og FN-operasjoner. Ifølge Brovold vil Regjeringen i nær fremtid informere Stortinget om hvordan dette skal skje, skriver Aftenposten.

I øyeblikket behandles planene i Forsvarsdepartementet, som skal avgjøre hvilke roller heimevernsstyrkene skal kunne fylle under utenlandsoppdragene.

Brovold understreker at det å reise ut blir frivillig, og at soldatene ikke skal bære heimevernsuniformer. Formelt lånes de ut til øvrige norske styrker, styrker som i dag belastes hardt for å fylle opp norske kvoter under oppdrag blant annet i Afghanistan. Meningen er at heimevernssoldatene skal være ute tre måneder av gangen, foreløpig i et antall av 150 soldater.

Forsvarsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken, ut over å meddele at man fortsatt er på et tidlig tidspunkt i prosessen.

Medlem av forsvarskomiteen på Stortinget, Bjørn Jacobsen (SV), er avventende, men ønsker ikke å ta livet av planene.

- Dette er langt fra Heimevernets hovedoppgave. Det er ikke minst navnet, Heimevernet, som vil få folk til å lure. De vil spørre seg om vi taper av syne hva Forsvaret faktisk skal holde på med. Først og fremst skal det jo hevde norsk suverenitet, sier Jacobsen til Aftenposten.

(NTB)