VOKSENT VEGGEDYR: Voksne veggedyr er ca. 5 mm lange. De er flate og svulmer opp når de suger blod. FOTO: Folkehelseinstituttet
VOKSENT VEGGEDYR: Voksne veggedyr er ca. 5 mm lange. De er flate og svulmer opp når de suger blod. FOTO: FolkehelseinstituttetVis mer

Heimevernet slått ut av veggedyr

Da HV Oslofjord samlet seg til øvelse i helgen, gikk det mindre enn et døgn før de måtte se seg slått - av veggedyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange trodde det var en spøk da de ble vekket i grålysningen på lørdag med beskjed om at den lille blodsugeren hadde tatt innersvingen på kongens menn og kvinner i Østfold, melder TV 2.

- Klokken 5 fikk vi beskjed om at øvelsen ble avlyst på grunn av veggedyr. Vi trodde først det var en spøk, og at det var saneringsfolkene som skulle få trene, men det viste seg å stemme, forteller en soldat som vil være anonym. Han sier det var en sanitetslege som slo alarm om invasjonen HV-styrken ikke var forberedt på å takle.

- Han våknet av at det kriblet og krøp på kroppen og i ansiktet. Han skrudde på et kamera og så masse svarte kryp på kroppen, og visste med en gang at det var veggedyr.

De som har sovet i infiserte hytter eller hytter av samme type ender opp som vitner til en helt annen kamp enn de man må formode at de skulle øve på; ingen av dem får reise hjem før de er sanert.

- Vi har fått beskjed om at det er saneringsutstyr på vei i tankbiler. Alle klær må vaskes og fryses, og så får vi vel dra hjem, sier soldaten.

Distriktssjef Terje Myhren i Heimevernet 01 Oslofjord opplyser at tre personer ble bitt, og at Folkehelseinstituttet har gitt gode råd for hvordan de skal hanskes med den nærmest mikroskopiske fienden.

(NTB)