- Heimevernet står i fare for å råtne på rot

Ingen geværtrening så langt i år.

BEDRE TIDER: HV-soldater under en antiterrorøvelse i 2004. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
BEDRE TIDER: HV-soldater under en antiterrorøvelse i 2004. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hittil i år har ingen HV-soldat fått lov til å trene med gevær, men flere har fått lov til å jobbe som parkeringsvakter på Landsskytterstevnet i stedet. Nok er nok, varsler Harald Rist Aamoth, talsmann for Forsvarets heimevernsstab.

- Hvis situasjonen blir den samme i 2010, begynner korthuset å ramle sammen. Det er HV-soldater som ikke har vært i vanlig militær trening siden 2004. I 2006 trente vi 80 prosent av mannskapene. I 2007 litt over 60 prosent, i 2008 rundt 50 prosent. Vi står i fare for å råtne på rot, sier Aamoth til Aftenposten.

I 2005 var det 83 000 personer i HV. I dag er tallet på rundt 45 000 personer. På papiret er det landets overlegent største militære enhet. HV skal beskytte viktige samfunnsinstitusjoner og infrastruktur i en krisesituasjon.

Aamoth varsler at lite trening gir konsekvenser på lang sikt.

- Vi er sårbare. Det blir ikke som å legge et fartøy til kai i en måned. Hos oss blir det en systemkollaps. Men i 2012 er vi lovet at alle skal få øve, og innen det, en opptrapping, sier Aamoth.

(NTB)

 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer