Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Heimevernet under ild

Av sammenlignbare land ligger Norge helt i verdenstoppen når det gjelder bevæpning av husholdninger. Disse våpnene bruker vi like ofte på å myrde hverandre som de gjør i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av våre skytevåpen er tildelt befolkningen av et heimevern som ikke engang kan gjøre rede for hvor alle våpnene befinner seg. I tillegg har Heimevernet også en rekke våpenlager rundt om i landet som har blitt populære matfat for kriminelle på jakt etter våpen og sprengstoff. Norge er et «ville Vesten» innen håndvåpen, og Heimevernet må ta sin del av skylda.

Forskning på våpentetthet og våpenrelaterte dødsfall i befolkningen viser en klar sammenheng. Røde Kors fant blant annet nylig en svært tett sammenheng mellom spredning av våpen og antall våpenrelaterte dødsfall i 15 industrialiserte land. En annen studie som så på denne sammenhengen i USA, Canada, Storbritannia og Australia fant at opp mot 92 prosent av variansen i dødsrate kunne relateres til tilgang på skytevåpen. Kulturelle normer rundt bruken av våpen spiller også en rolle. USA har for eksempel flere dødsfall enn forventet etter antall våpen, mens Finland har færre. Konklusjonen er likevel klar: Jo flere våpen i omløp, jo flere drepte og skadde.

Nedslående

At Norge ligger på topp i bevæpning blant sammenlignbare land har gitt nedslående resultater: Av 100000 innbyggere drepes 4,25 personer av skytevåpen hvert år i Norge. For Sverige er tallet 2,27, for Danmark 2,48. Dødstallene er altså nesten dobbelt så høye i Norge som i de land vi oftest sammenligner oss med. For land som har strengere regelverk for håndvåpen, f.eks. Storbritannia og Japan, er tallene nede i 0,44 og 0,6. Det er derfor lett å se behovet for å rydde opp i de ville tilstandene som preger norsk våpenpolitikk. Spørsmålet er heller om myndighetene våger å gjøre det som skal til.

Ny politikk?

Det er derfor gledelig at forsvarsminister Kristin Krohn Devold nå sier at hun vil foreta en gjennomgang av Heimevernets distribusjon av våpen. Dette har imidlertid blitt sagt tidligere, og spørsmålet er heller om Krohn Devold er tøff nok til å ta et oppgjør med en forsvarsgren som har gjort fint lite med sin tvilsomme våpenpraksis på tross av utallige påpakninger. Historisk har regjeringspartienes forsvarskonservatisme overfor Heimevernet vært så utstrakt at det er liten grunn til optimisme i våpenspørsmålet. Forhandlingene om omorganiseringen av Forsvaret for to år siden illustrerte den sterke motstanden i blant annet Høyre mot de fleste endringer innen Heimevernet. Vi får håpe at Krohn Devold kan bryte med denne historiske handlingslammelsen i eget parti.

Støtte

Det er også liten grunn til å vente støtte fra Forsvaret på dette området. Til det er Forsvarets egen kamp for tilværelsen for intens i en tid preget av omorganisering. Et eksempel på dette er reaksjonen på trippeldrapet på Geilo fra stabssjef Sigurd Hellstrøm i Heimevernet. Uten snev av ydmykhet advarte han heller mot forhastede vedtak og viste til at det i heimevernsloven er slått fast at våpnene til heimevernsfolkene skal oppbevares hos det enkelte medlem. Det betyr at det trengs en lovendring dersom man skal forandre praksis. En slik lovendring vil naturligvis vår egen «nasjonalgarde» bekjempe med hud og hår.

Utrettelig

Heimevernets egen argumentasjon minner ofte om USAs beryktede National Rifle Association (NRA) i sin utrettelige kamp for at amerikanere skal ha rett til å bevæpne seg som det passer dem. Krohn Devold bør derfor gjøre det klart hvem som bestemmer, og huske på at Heimevernet er et redskap vi har gitt oss selv for å øke vår nasjonale sikkerhet. Når mange nå stiller spørsmål om dette redskapet snarere bidrar til økt utrygghet, gjelder det å velge løsninger som skaper sikkerhet for folk flest. Da bør det ikke glemmes at sikkerhet også er et aspekt når heimebrentflaska står på bordet og det ligger automatvåpen i skuffen.

Hele Norges coronakart