Heimevernsjefen mistenkes for sikkerhetsbrudd

Generaladvokaten ber forsvarssjefen etterforske landets eneste kvinnelige general, mens forsvardepartementet jakter på de tillitsvalgte etter bråket rundt HV016.

ETTERFORSKES: Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, granskes for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret ved å avsløre graderte opplysninger i en TV-debatt om spesialavdelingen HV016. Arkivfoto : Sigurd Fandango / Dagbladet
ETTERFORSKES: Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, granskes for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret ved å avsløre graderte opplysninger i en TV-debatt om spesialavdelingen HV016. Arkivfoto : Sigurd Fandango / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Generaladvokaten ber om full etterforskning av HV-sjef og generalmajor Kristin Lund. Lund kan ha avslørt militære hemmeligheter i en TV-debatt om bråket rundt spesialavdelingen HV016 før jul.

24. november deltok Lund i en debatt om nedleggelsen av HV016 i NRK-programmet Dagsnytt 18.

- I debatten skal generalinspektøren for Heimevernet ha kommet med uttalelser om en annen person, og avslørt at denne tilhører HV016. Dette er såvidt jeg har forstått graderte opplysninger som selv ikke medlemmene av HV016 har lov til å oppgi, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Alvorlig anklage Kristin Lund er Norges første kvinnelige general. Som generalinspektør for Heimevernet er hun sjef for landets største forsvarsgren. At en offiser på dette nivået mistenkes for brudd på sikkerhetsforskriftene er alvorlig.

Generaladvokaten er landets øverste militære påtalemyndighet, og skal være forsvarssjefens nærmeste juridiske rådgiver i disiplinær- og straffesaker.

Han har i sin anbefaling til forsvarssjef Harald Sunde bedt om at Lund etterforskes av militærpolitiet og Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

JAKTER PÅ TILLITSMENN: Mens Forsvaret har hemmeligholdt og avventet Generaladvokatens anmodning om å etterforske HV-sjefen, har de i over en måned gransket HV-soldatenes egne tillitsmenn i samme sak. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
JAKTER PÅ TILLITSMENN: Mens Forsvaret har hemmeligholdt og avventet Generaladvokatens anmodning om å etterforske HV-sjefen, har de i over en måned gransket HV-soldatenes egne tillitsmenn i samme sak. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Dette vil jeg følge opp i møter med forsvarssjefen, sier han til Dagbladet.

Har blitt liggende Men selv om forsvarssjefen mottok henvendlesen i midten av desember, ble saken først sendt videre til FSA etter at Dagbladet undersøkte saken fredag.

- Alle saker fra Generaladvokaten tas på alvor. Men enkeltsaker er fortrolige, derfor har vi ikke lov til å kommentere denne saken spesielt, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til Dagbladet.

Heller ikke Kristin Lund eller hennes stab var kjent med Generaladvokatens anmodning før Dagbladet ringte fredag.

- Vi har nå fått en kopi av skrivet fra Generaladvokaten. Ettersom dette er en pågående sak hos forsvarssjefen, blir det mest ryddig for Lund å vente med å kommentere saken, sier heimevernets talsmann Harald Rist Aamoth.

Jakter på tillitsvalgte Stor arbeidsmengde er forklaringen på hvorfor saken har blitt liggende til nå. Men samtidig har Forsvaret i en måned gransket de tillitsvalgte i HV016. Dette på initiativ fra Forsvarsdepartementet, som mener spesialavdelingens forkjempere har brukt utdrag fra graderte dokumenter i sin argumentasjon for å bevare HV016.

- Dette var ukjent for meg. Det forundrer meg ikke at de velger å gjøre dette. Det viser hvordan forsvarsledelsen velger å behandle sine ansatte, sier Thomas Lund Nielsen som er en av tillitsmennene i HV016.

Han mener forsvarsledelsen bommer grovt i å tro at tillitsmennene har håndtert gradert informasjon uforsvarlig.

Uklart hemmelighold Det er uklart hvorfor forsvarsledelsen velger å være åpen om granskningen av tillitsvalgte, mens granskingen av en av landets mest profilerte generaler holdes hemmelig.

- Jeg satt selv i studio da Kristin Lund uttalte seg om ting som er skjermet fra offentligheten. Det samme har forsvarssjefen gjort, da han på TV avslørte hvor mange spesialstyrken består av. Og det gjorde også forsvarsministeren fra Stortingets talerstol 26. november, sier Lund Nielsen til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer er FSA i ferd med å sluttføre granskningen av tillitsmennene. Resultatet blir om kort tid oversendt både forsvarsstaben og heimevernssjef Kristin Lund. Hvis granskningen konkluderer med brudd på sikkerhetsinstruksen, vil hun være den som avgjør om HV-soldatene skal straffes.

BEKREFTER: Generaladvokat Arne Willy Dahl kom med sin anbefaling overfor Forsvarssjefen allerede i midten av desember. Men først etter at Dagbladet tok kontakt, ble saken sendt videre til Forsvarets sikkerhetsavdeling. 
Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet
BEKREFTER: Generaladvokat Arne Willy Dahl kom med sin anbefaling overfor Forsvarssjefen allerede i midten av desember. Men først etter at Dagbladet tok kontakt, ble saken sendt videre til Forsvarets sikkerhetsavdeling. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet Vis mer
FREMDELES STRID: Bråket rundt HV016 har til nå vært en pinlig affære for forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FREMDELES STRID: Bråket rundt HV016 har til nå vært en pinlig affære for forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer