Heimevernsjefen mistenkes for sikkerhetsbrudd

Generaladvokaten ber forsvarssjefen etterforske landets eneste kvinnelige general, mens forsvardepartementet jakter på de tillitsvalgte etter bråket rundt HV016.

ETTERFORSKES: Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, granskes for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret ved å avsløre graderte opplysninger i en TV-debatt om spesialavdelingen HV016. Arkivfoto : Sigurd Fandango / Dagbladet
ETTERFORSKES: Generalinspektøren for Heimevernet, generalmajor Kristin Lund, granskes for brudd på sikkerhetsforskriftene i Forsvaret ved å avsløre graderte opplysninger i en TV-debatt om spesialavdelingen HV016. Arkivfoto : Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Generaladvokaten ber om full etterforskning av HV-sjef og generalmajor Kristin Lund. Lund kan ha avslørt militære hemmeligheter i en TV-debatt om bråket rundt spesialavdelingen HV016 før jul.

24. november deltok Lund i en debatt om nedleggelsen av HV016 i NRK-programmet Dagsnytt 18.

- I debatten skal generalinspektøren for Heimevernet ha kommet med uttalelser om en annen person, og avslørt at denne tilhører HV016. Dette er såvidt jeg har forstått graderte opplysninger som selv ikke medlemmene av HV016 har lov til å oppgi, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Alvorlig anklage Kristin Lund er Norges første kvinnelige general. Som generalinspektør for Heimevernet er hun sjef for landets største forsvarsgren. At en offiser på dette nivået mistenkes for brudd på sikkerhetsforskriftene er alvorlig.

Generaladvokaten er landets øverste militære påtalemyndighet, og skal være forsvarssjefens nærmeste juridiske rådgiver i disiplinær- og straffesaker.

Han har i sin anbefaling til forsvarssjef Harald Sunde bedt om at Lund etterforskes av militærpolitiet og Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer