Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heimevernsoldater bør ikke få oppbevare våpen hjemme

SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen mener at Forsvaret bør inndra 80000 våpen fra norske HV-soldater. Hun mener at alle våpen må oppbevares i våpendepot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorkildsen vil ta opp spørsmålet i Stortinget i dag. Hun vil reise et forslag om at samtlige soldater tilknyttet Heimevernet skal oppbevare sine våpen i depot. Denne debatten var også opp i 1998. Da ble forslaget nedstemt. Nå mener Torkildsen at tida er moden for en ny debatt.

- Sett i lys av den tragiske hendelsen på Geilo burde det ikke være vanskelig å støtte et slik forslag, sier Thorkildsen og tilføyer:

- Vi er ett av de land som har størst våpentetthet. Det vesentlige nå er å få våpen ut av private hjem.

Også stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) mener at det er på tide å se på alternative måter å organisere Heimevernet på. Nybakk, som er leder for Stortingets forsvarskomité, sier til Dagbladet:

Ny situasjon

- Vi må drøfte den våpenordningen Heimevernet har i dag. Det kan ikke være slik at 80000 nordmenn har våpen og ammunisjon liggende hjemme. Vi har hatt slike saker før. Nå ser vi hvor galt det kan gå.

Hun mener situasjonen er forandret for Heimevernet, spesielt etter 11. september.

- Det er ikke lenger slik at HV mobiliserer langs svenskegrensa. Heimevernet har nå langt flere sikringsjobber og i de jobbene er ikke dagens våpenordning nødvendig, sier hun.

Forsvaret fastholder at våpenoppbevaring hjemme er nødvendig. Spesielt etter terrorangrepene mot USA 11. september. Samtidig ønsker Heimevernet å se nærmere på hvordan de kan ha bedre kontroll med de vel 80000 våpnene som befinner seg i private hjem.

- Heimevernet har ansvar for sikkerheten rundt militær og sivil infrastruktur. Denne oppgaven er spesielt viktig sett i lys av 11. september. Det er derfor helt nødvendig at den enkelte soldat har lett tilgang på sin grunnutrustning, sier områdesjef i Vest-Oppland Heimevernsdistrikt, Svein Runar Haugen.

- Uforsvarlig

Også lokalbefolkningen i Hemsedal spør seg nå hvorfor HV-soldater får ha våpen hjemme.

- Det er uforsvarlig. Man vet aldri når det går galt. At så mange har tilgang til slike våpen er alvorlig, sier Øyvind Jacobsen, far til ei 16-årig jente som var til stede i bolighuset da dramaet utspant seg. Han sier videre:

- Når man ser en slik ufattelig tragedie, er det vanskelig å forstå at man ikke tar forholdsregler og oppretter våpenlager.

Hele Norges coronakart