Heinz Fischer ny president i Østerrike

Heinz Fischer gikk seirende ut av presidentvalget i Østerrike og blir dermed den første sosialdemokratiske president på 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fischer tilhører det sosialdemokratiske partiet SPÖ og han slo utfordreren Benita Ferrero-Waldner fra det konservative Folkepartiet ÖVP.

Fischer fikk 52,41 prosent av stemmene, mens utenriksminister Ferrero-Waldner fikk 47,59 prosent. Valgdeltakelsen var på 70,8 prosent.

I sine første uttalelser etter seieren sa Fischer at han vil arbeide til beste for hele landet og alle østerrikere. Ferrero-Waldner gratulerte ham med seieren og sa at hun vil fortsette som utenriksminister. SPÖs partisjef Alfred Güsenbauer sa valgresultatet var en advarsel til koalisjonsregjeringen.

65 år gamle Fischer er tidligere president i nasjonalforsamlingen og omtales av østerriksk presse som «en grå mus». Velferdsstaten og Østerrikes nøytralitet var sentrale temaer i hans valgkamp.

Ferrero-Waldner støttet av Haider

Benita Ferrero-Waldner (55) ble nominert av statsminister Wolfgang Schüssels konservative parti og støttet av Jörg Haiders høyreradikale Frihetsparti. Ferrero-Waldner var under valgkampen mindre tydelig i spørsmålet om å bevare Østerrikes nøytralitet. Mange velgere identifiserte henne også med regjeringens omstridte pensjonsreformer og dens kutt i sosiale utgifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer