HEISann!

Skrekken tok de sørkoreanske sikkerhetsfolkene da fredsprisvinner Kim Dae-jung ble sittende fast i Nobelinstituttets heis i nærmere en halv time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim, som halter etter et mordforsøk forkledd som trafikkulykke, skulle i går ta heisen ned fra tredje etasje i Nobelinstituttet etter pressekonferansen litt over klokka 14.00. Men mellom tredje og andre etasje satte heisen seg fast.

Først klokka 14.35 kom en smilende og vinkende Kim ut til de ventende bilene i regnet. Han var kanskje innestengt i så mye som 20 minutter.

Koreanerne lo ikke

Nobelkomiteens medlemmer Hanna Kvanmo og Sissel Rønbeck bare lo av opptrinnet etterpå.

Men det gjorde ikke de sørkoreanske sikkerhetsfolkene. Er det noe de ikke ler av, så er det sikkerhet.

Etterpå var det fullt oppstyr utenfor Nobelinstituttets heis i Oslo. Presidentens tallrike sikkerhetsstab satte i gang full etterforskning, hvor alle muligheter fra sabotasje til overbelastning holdes åpne.

Intens prøvekjøring

På formiddagen hadde de samme sikkerhetsfolkene kjørt heisen opp og ned i et par timer og prøvd ut alle knappene. De hadde også krevd og fått en egen heismontør på vakt så lenge presidenten var i huset. Heismontøren, Terje Fredheim, fikk da også Kim ut til slutt.

Han ble grundig avhørt på stedet. Rask etterforskning avslørte at heisen er bygd i 1985 og oppusset i 1991, og at Oslo Heisbedrift A/S er ansvarlig.

På de stive og nervøse blikkene så det ut til at denne bedriften ikke bør åpne noe Korea-kontor med det første.

Ville se heisloggen

Sørkoreanerne ba om å få kopi av heisens vedlikeholdslogg for de siste seks åra. De fikk siste bind av den såkalte serviceboka av heismontøren for å kopiere den.

Tre sørkoreanere med trådløst samband i øret og på håndleddet gikk inn i heisen igjen for å prøve den ut på ny, mens deres kolleger og en norsk-koreansk tolk sto igjen utenfor og noterte flittig.

Heisen gikk opp og ned, stanset og fortsatte ettersom koreanerne inni prøvde ut alle knappene, før den plutselig stoppet igjen. Men denne gangen gikk det bra. Heismontøren mente de bare ikke hadde trykket hardt nok på en knapp.

Mye etterforskning gjenstår ennå fra sørkoreansk side, og Nobelinstituttets heis får nok ei tykk mappe i sikkerhetstjenesten i Seoul.

NERVØSE SIKKERHETSFOLK: Kim Dea-jung lo da han kom ut etter å ha sittet fast i heisen. Men det gjorde ikke sikkerhetsfolkene hans, som tok episoden meget alvorlig.