Heisekran opptatt - seilte med lekk torpedo

BERLIN (Dagbladet): Ei opptatt heisekran i den russiske militærhavna Vidjajevo var årsak til at kapteinen på atomubåten «Kursk» dro til havs med en defekt, lekk torpedo om bord. Kapteinen hadde ikke tid til å vente på at krana skulle bli ledig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så banal var årsaken til katastrofen som kostet 118 russiske sjøfolk livet i Barentshavet 12. august i fjor, konkluderer den tyske fjernsynskanalen ZDF i en dokumentar om «Kursk»-havariet som ble sendt i går kveld.

- Katastrofen skyldtes ikke annet enn rot og uorden, understreket russiske militære kilder som deltok i TV-programmet.

Alle teorier fra russiske myndigheter om at «Kursk» skulle ha kollidert med en fremmed ubåt, ble grundig tilbakevist.

Visste om farlig last

Både offiserene om bord og ved marinestaben i den russiske Nordflåten visste at «Kursk», som var flaggskipet i den russiske atomubåtflåten, la til havs med den farlige lasten.

Egentlig skulle alle kamptorpedoene av typen Tolstjak, som ikke hørte hjemme om bord i «Kursk», ha vært fjernet før fartøyet la ut på øvelse.

Men på havna i Vidjajevo var bare én heisekran i funksjon, alle de andre var defekte. Den ene krana ble benyttet til et annet oppdrag. For ikke å tape tid bestemte kaptein Gennadij Ljatsjin at de skulle gå ut med Tolstjak-torpedoene om bord.

Den ene av torpedoene viste seg å være lekk, noe som også var kjent i staben i Nordflåten. En høyeksplosiv blanding av kerosin og vannstoffperoksid var resultatet av lekkasjen.

Ingen sjanser

Desperat forsøkte mannskapet på «Kursk» å kvitte seg med torpedoen under manøveren som var i gang, men for seint.

Klokka 11.28 denne augustdagen eksploderte torpedoen på venstre side i ubåtens første seksjon. Brannen som utviklet seg, førte til at hele torpedorommet eksploderte 2 minutter og 15 sekunder seinere.

Mannskapet hadde ingen sjanser. De som ikke ble drept umiddelbart, ble sperret inne da «Kursk» sank og ble liggende på 107 meters dyp.

Hemmelig politi

Den amerikanske forskeren Terry Wallace ved universitetet i Arizona går god for konklusjonene i det tyske fjernsynsprogrammet. ZDF henviser også til konklusjonene fra norske marineeksperter om at havariet skyldtes en torpedo som eksploderte om bord.

ZDF-korrespondent Dietmar Schumann fortalte i programmet at russiske myndigheter gjorde alt for å forhindre kontakt med russiske kilder.

Teamet ble stanset av vakter som truet med å skyte, da de kom til basen i Vidjajevo.

Under et forsøk på å komme i kontakt med russiske dykkere som hadde vært nede og undersøkt vraket av «Kursk», ble teamet fulgt av det hemmelige politi utenfor St. Petersburg.

Av frykt for represalier har de russiske kildene som var med i fjernsynsprogrammet, ikke våget å stå fram med navn og gjenkjennelige ansikter.

TRAGEDIE: Ubåten «Kursk» la til havs med en defekt torpedo om bord. Russisk kaos gjorde at den ikke ble fjernet før skjebnetoktet. 118 mennesker mistet livet.