Heisekran opptatt - seilte med lekk torpedo

BERLIN (Dagbladet): Ei opptatt heisekran i den russiske militærhavna Vidjajevo var årsak til at kapteinen på atomubåten «Kursk» dro til havs med en defekt, lekk torpedo om bord. Kapteinen hadde ikke tid til å vente på at krana skulle bli ledig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Så banal var årsaken til katastrofen som kostet 118 russiske sjøfolk livet i Barentshavet 12. august i fjor, konkluderer den tyske fjernsynskanalen ZDF i en dokumentar om «Kursk»-havariet som ble sendt i går kveld.

- Katastrofen skyldtes ikke annet enn rot og uorden, understreket russiske militære kilder som deltok i TV-programmet.

Alle teorier fra russiske myndigheter om at «Kursk» skulle ha kollidert med en fremmed ubåt, ble grundig tilbakevist.

Visste om farlig last

Både offiserene om bord og ved marinestaben i den russiske Nordflåten visste at «Kursk», som var flaggskipet i den russiske atomubåtflåten, la til havs med den farlige lasten.

Egentlig skulle alle kamptorpedoene av typen Tolstjak, som ikke hørte hjemme om bord i «Kursk», ha vært fjernet før fartøyet la ut på øvelse.

Men på havna i Vidjajevo var bare én heisekran i funksjon, alle de andre var defekte. Den ene krana ble benyttet til et annet oppdrag. For ikke å tape tid bestemte kaptein Gennadij Ljatsjin at de skulle gå ut med Tolstjak-torpedoene om bord.

Den ene av torpedoene viste seg å være lekk, noe som også var kjent i staben i Nordflåten. En høyeksplosiv blanding av kerosin og vannstoffperoksid var resultatet av lekkasjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer