Heitere med Snøhvit

Hammerfest kunne blitt enda et krisesamfunn i Finnmark. Nå er byen i fyr og flamme. Drivstoffet er gass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMMERFEST (Dagbladet): År etter år drev Aage (59) og Kjellaug Kvalness (60) dekkverkstedet med røde tall. Nå ruller pengene inn i rekordfart. Den som ikke tjener penger i Hammerfest nå, han vil ikke ha penger, forkynner Aage Kvalness fra skinnstolen i lokalene til Bildekk AS i bydelen Rypefjord.

Familiebedriften symboliserer hvordan Hammerfest er forvandlet av Snøhvit, og hvordan næringslivet slår seg opp på leveranser til utbyggingen.

Før var det smalhans. Men på to år er omsetningen nesten doblet.

FORSKNINGRAPPORT: Det var på 80-tallet at det for første gang kunne øynes glimt av lys fra boreriggene under polarhimmelen. I 1984 kom nyheten: Snøhvit var funnet. Men finnmarkingene måtte vente. Først 7. mars 2002 kom utbyggingsvedtaket. Folk skålte.

Dagbladet har fått tilgang til foreløpige resultater fra Norut NIBRs følgeforskning av Hammerfest og Snøhvit.

De gir superoptimistene i byen rett:  Kommunen vokser i samme tempo som Bodø og Tromsø. Unge flytter hjem.Regionens næringsliv har tjent nesten fire ganger så mye som forventet i konsekvensutredningen. Antall sysselsatte i privat næringsliv har økt mye mer enn landsgjennomsnittet.Kommunen har nå en arbeidsledighet på 2,9 prosent. I de kriserammede delene av Finnmark snakkes det om 15. Både boligbyggingen og boligprisene skyter i været.

Undersøkelserskolen viser at de unge ser for seg ei framtid i Hammerfest.

Men utviklingen har også gitt negative utslag:  Økning i skilsmissestatistikken. Flere barnevernstiltak .Mer vold mot kvinner. Antallet personer som bringes inn for fyll er mer enn doblet på fem år.

OSLO-PRISER: I en 110 kvm. stor leilighet diskuterer Roy Arne Pettersen (48) boligpriser med eiendomsmekler Inge Bock (35). I oktober slo fiskekjøperen til: 2 980 000 kroner.

Nå vurderer han å selge. Med planlagt gevinst er kvm-prisen over 30 000 kroner.

-  3,3- 3,4 millioner kroner, spør Pettersen.

-  Vi har videresolgt leiligheter med ti prosents avanse, ja, svarer Bock.

Utsikten er fin, men prisen illustrerer at det har skjedd noe radikalt. For fem år siden gikk det leiligheter for under 100 000 kroner.

BILJARDSALONGEN: Per «Dabben» Dahl (62) ser ungdom spille biljard på kafé. Huset hans ble kjøpt opp av Statoil, de trengte arealet. Kåken han ga 84 000 for ble verdsatt til 1,7 millioner kroner. Det ble nytt hus i sentrum, og nå har han kjøpt ny snøscooter.

-  Men ikke med Statoil-pengene. De har jeg brukt for lenge siden.

Dahl ler. Men slår fast:

-  Det er bra i Hammerfest nå.

Hege Lundli (18) bøyer seg over biljarden, sikter, og slår:

-  Jeg kommer nok til å flytte til Tromsø for å gå på skole. Reiseliv, forteller hun.

-   Hva med å komme hjem etterpå?

-  Det er mye mer attraktivt å komme tilbake nå enn det var før, svarer 18-åringen.

FOLKEVEKST: I løpet av ti år tror Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen på 3000 nye innbyggere. Kommunens tall viser at 60 nye bedrifter er etablert. Og nå må Statoil finansiere rørledning til fastlandet verdt 50 millioner kroner. Gjennom røret skal det strømme oppvarmet vann som skal få torsk og laks til å vokse superraskt. Fiskeindustrien skal sikres jevn råstofftilgang. Ordføreren, som er i dialog med private aktører, håper på 200 nye arbeidsplasser som følge av prosjektet.

Og han innrømmer at en samtalepartner har vært Kjell Inge Røkkes Norway Seafoods som overtok byens gamle Findus-anlegg.

-  Men mer vil jeg ikke si nå.

Jakobsen smiler lurt.

Ap-ordføreren leder et skatteparadis. Lokalt er det eiendomsskatt som gjør susen.

Melkøya-millioner er allerede på bok. Og når anlegget kommer i drift får Hammerfest 90 millioner hvert år. På sikt blir det milliarder.

Og pengene brukes. I skolebygg planlegges det investeringer for 314 mill. kr.

Ved siden av skolesatsingen kommer det blant annet nytt kulturhus til 125 mill. kr.

PENDLING: Tilbake på dekkverkstedet i Rypefjord sitter Kjellaug Kvalness. På radioen hører hun om 75 krisemillioner som uteblir.

-  Nå pendler det folk hit fra hele Europa. Da må det da vel være mulig for dem som bor i øst å pendle til Hammerfest?

LYKKEHJUL: Firmaet Bildekk AS i bydelen Rypefjord har doblet omsetningen på to år. Etter år med smalhans er det store overskudd i bedriften. - Snøhvit er et eventyr, mener ekteparet Aage og Kjellaug Kvalness, eierne av bedriften.
SKOLESATSING: Elevene på Fuglenes skole kan juble over store investeringer.