Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hej då, USA!

IKEA flytter produksjon til Europa.

LEGGER NED: IKEA-fabrikken i Virginia legges ned i desember i år. Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock/NTB scanpix
LEGGER NED: IKEA-fabrikken i Virginia legges ned i desember i år. Foto: Michele Eve Sandberg/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Møbelgiganten IKEA legger ned produksjonen sin i USA for å spare kostnader, melder CNN.

- Vi har gjort vårt ytterste for å forbedre anleggets konkurranseevne, men dessverre er ikke kostnadene lave nok for å fortsette produksjonen, sa senterleder Bert Eades i en uttalelse.

Fabrikken, som åpnet i 2008 og har 300 ansatte, ligger i delstaten Virginia. Den legges ned i desember.

Til Europa

I 2018 meldte en amerikansk senator for Virginia at de ansatte ved fabrikken fryktet tollen på importerte sponplater, en sentral del av svært mange IKEA-produkter.

Men IKEA opplyste tirsdag at tollen ikke var relevant for nedleggelsen.

Produksjonen flyttes til Europa, der IKEA har fabrikker i Polen, Russland og Sverige. IKEA har fabrikker i ni land og 20 000 personer ansatt.

Nå skal IKEA-ansatte få hjelp til å finne nye jobber.

Døde

I slutten av januar 2018 gikk Ikea-gründer Ingvar Kamprad bort, 91 år gammel.

Svenske DN fikk tilgang på Kamprads testamente, hvor det kom fram at møbelkongen hadde et særlig engasjement for Norrland i Sverige.

Halvparten av 91-åringens formue gikk til investeringer i sistnevnte område. En stiftelse skal blant annet skal jobbe for å fremme mulighet for utdanning, legge til rette for entreprenørskap og forskning, samt å satse på helse, miljø og sosial utvikling.

- Ingvar Kamprad har alltid vært interessert i Norrland og har tilbrakt mye tid der. Han ville gjøre det mulig for unge mennesker å leve der, uten å måtte flytte, sa Per Heggenes, sjef for Ikea Foundation og tidligere talsperson for familien Kamprad, til DN.

Den resterende delen av Kamprads formue gikk til hans barn, Jonas (51), Peter (54) og Mathias Kamprad (49), samt adoptivdattera Annika Kihlblom. Som kjent døde Ingvars kone, Margaretha Kamprad, i 2011, 71 år gammel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media