Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Heksejakt på offiserer i Forsvaret

Men forsvarsdepartementet taper krigen mot de ansatte.

- HEKSEJAKT: - For noen, som har opplevd rettsforfølgelse, må nok dette ha blitt opplevd som en heksejakt, sier tidligere generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug
- HEKSEJAKT: - For noen, som har opplevd rettsforfølgelse, må nok dette ha blitt opplevd som en heksejakt, sier tidligere generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere generalinspektøren for Hæren feller en knallhard dom over Forsvarsdepartementets personalpolitikk. Han mener det gir grunn til ettertanke at Kjell Arne Bratli, Stortingets ombudsmann for Forsvaret, i Oslo tingrett er rettskraftig frikjent for korrupsjonsanklagene.

- Når man gang på gang ser at det ender med frifinnelser, og at saker frafalles, har man ødet ressurser på en ganske formidabel måte. Dette er personer med lang utdannelse, som det er investert igjennom flere tiår, sier Lars J. Sølvberg.

Rent ut i sanden
Saken mot Bratli og to Siemens-sjefer er den til nå siste som har rent ut i sanden. Saken begynte med en rapport fra Dalseide-utvalget, som inngikk i forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsens pågående aksjon for bedre etikk. Tidligere har kontreadmiral Atle Torbjørn Karlsvik blitt frifunnet, mens siktelser mot blant annet tidligere sjef for Fellesoperativt Hovedkvarter Jan Reksten og flaggkommandør Arne Morten Grønningsæter er frafalt. Økokrim opplyser at sju personer nå er siktet. I desember 2007 var tallet 15.

I 2005 sluttet Lars J. Sølvberg i Forsvaret, etter å ha fått skylda for budsjettoverskridelser.

- Overskridelsene var knyttet til innføringen av et nytt regnskapssystem som vi fikk tredd nedover hodet. Det fikk ingen konsekvenser for departementets personell, men store konsekvenser for brukerne, sier Sølvberg.

Fra sin stilling som personal- og administrasjonsdirektør i Norad, ser Sølvberg med forferdelse på hvordan folk behandles på hans tidligere arbeidsplass Forsvaret.

• Les: «Vi kan ikke la være å handle fordi det er smertefullt», skriver forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagbladet.

- Ufine metoder
- Forsvarsdepartementet utøver en personalkultur som får veldig uheldige konsekvenser, der veldig dyktige mennesker skyves ut i kulden på ulike måter, og til dels med ufine metoder. Det synes jeg er trist. Jeg har så mange følelser for Forsvaret at jeg ikke synes Forsvaret fortjener den behandlingen det får av sitt departement. Det har vært et ganske stort antall slike saker de siste åra, sier Sølvberg.

Han mener Forsvarsdepartementet ofte prøver å finne enkle løsninger i kompliserte saker.

- Det virker enklere å henge bjeller på enkeltpersoner og få dem plassert som syndebukker, og skvise dem ut, sier han.

Sølvberg føler sympati med dem som har blitt trukket for retten.

Han synes saken til Kjell Arne Bratli, som vel å merke jobber for Stortinget og ikke Forsvaret, er en «merkelig sak, som han burde vært spart for».

- Ganske mange kompetente mennesker, som Norge har spandert mye ressurser på å bygge opp gjennom år, blir i raske prosesser eksekveres ut. Det synes jeg er tankevekkende, sier Lars J. Sølvberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling