Heksejakt?

Heksene var uskyldige. Det var ikke ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når professor Svennik Høyer i flere radioprogram betegner mediedekningen av tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsens skatteforhold som heksejakt, åpner det for flere hypoteser.

Gjennom nyere forskningsresultater, som neppe kan ha gått professoren hus forbi, er det, for ikke å si det sterkere, med inntil visshet grensende sannsynlighet påvist at heksene var uskyldige. Hvis det samme kan sies om Ditlev-Simonsen, til tross for hans egen innrømmelse, er heksemetaforen på sin plass. Ut over dette foreligger tre muligheter:

1: Professor Høyer bestrider forskningsresultatene om heksenes uskyld - han mener det var noe i anklagene mot heksene, i likhet med anklagen mot Ditlev-Simonsen.

2: Professoren mener at Ditlev-Simonsen er like uskyldig som heksene var.

3: Professor Høyer har gjort seg skyldig i en slurvete metaforbruk.

De fleste vil vel etter dette måtte komme til at hypotese nr. 3 er den som har mest for seg. Søker man en forklaring, kan den være at siden han forsker på massemedier, kan den tabloide språkbruk, som undertiden dessverre later noe tilbake å ønske hva presisjon angår, ved denne anledning har besmittet de professorale hjernevinninger i høyere grad enn ønskelig.

Forøvrig innbyr saken til, for en gangs skyld, å droppe den tradisjonelle mediedebatten, og heller stille følgende ladede spørsmål: Hva er det med en kultur og et miljø som hindrer ellers særdeles oppegående og presumptivt rettsindige mennesker i å se det upassende i å gå inn i topptillitsverv i et samfunn de med åpne øyne i årevis har snytt etter fattig (unnskyld) - evne?

Dreier det seg om en miljøpåført skatteetisk blindsone i ellers prikkfri, ja, fremragende, kjøring?

SKATTEUNNDRAGELSE: Oslos ordfører valgte å gå i forrige uke da det ble klatr at han hadde en hemmelig konto i Sveits. Foto: Scanpix
SKATTEUNNDRAGELSE: Oslos ordfører valgte å gå i forrige uke da det ble klatr at han hadde en hemmelig konto i Sveits. Foto: Scanpix Vis mer

BI-professoren Ole Gjems-Onstad styrker denne teorien ved noen ord i VG i retning av bekymring for rekrutteringen til offentlige verv hvis man krever en altfor god skattemoral. Dette innspillet fører fram til et punkt som ligger bare en hårsbredd fra det hittil ukjente slagordet «Uten skattesnytere stopper Norge».

I år er det vel i seneste laget, men noen kan vel gjøre seg nytte av det foran Stortingsvalget 2009. I visse miljøer vil det nok slå an.