DONALD TRUMP: - De feilet med Mueller, de feilet med alt, de feilet med Kongressen, med hvert steg av spillet. Dette har pågått i tre og et halvt til fire år, selv før jeg kom inn. Video: AP Vis mer

Donald Trump

- Heksejakten har pågått lenge nok

President Donald Trump svarer etter at en statsadvokat antydet bred etterforskning av Trump Organization mandag.

Publisert
Sist oppdatert

Statsadvokaten på Manhatten kjemper for å få tak i selvangivelsene til president Donald Trump.

I rettsdokumenter levert mandag skriver advokaten, Cyrus R. Vance, at han er berettiget tilgang på grunn av blant annet «offentlige rapporter om omfattende og langvarige kriminelle handlinger ved Trump-organisasjonen», ifølge nyhetsbyrået AP.

Vances etterforskning har pågått i snart to år, ifølge The New York Times. Det kommer fram i dokumentene at Vance mener stevningen for selvangivelsene ble utstedt til Trumps regnskapsførere på tidspunkt da «det var offentlige anklager om mulig kriminell aktivitet ved presidentens selskap», som angivelig skal strekke seg tilbake over et tiår.

Da president Trump møtte pressen sent mandag kveld norsk tid, benyttet en journalist muligheten til å spørre om presidentens reaksjon på nettopp dette.

- Dette er en fortsettelse av heksejakten. Det er demokrat-saker, sier Trump.

<strong>STATSADVOKAT:</strong> Manhattans statsadvokat Cyrus R. Vance, Jr., her under saken mot Harvey Weinstein i januar. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix
STATSADVOKAT: Manhattans statsadvokat Cyrus R. Vance, Jr., her under saken mot Harvey Weinstein i januar. Foto: Richard Drew / AP / NTB scanpix Vis mer

Selvangivelser

Vance krever innsyn både i personlige skattemeldinger og skattemeldinger fra Donald Trumps selskaper for en periode på åtte år. Trumps advokater har kalt begjæringen for trakassering av presidenten og argumenterte med at den omfattet for mye. De har gått til søksmål for å stanse utleveringen av skattemeldingene.

- De feilet med Mueller, de feilet med alt, de feilet med Kongressen, med hvert steg av spillet. Dette har pågått i tre og et halvt til fire år, selv før jeg kom inn, sier presidenten under pressekonferansen.

Trump kaller dette for den verste heksejakten i amerikansk historie.

LANGER UT: Under sin minnetale under begravelsen til John Lewis torsdag 30. juli, benyttet Obama anledningen til å kritisere Trump. Video: AP Vis mer

- Det er en forferdelig ting de gjør, sier presidenten om demokratene, før han avslutter:

- Heksejakten har pågått lenge nok.

Vances' kontor sa mandag at Trumps argumenter om at innsynsbegjæringen var for bred, kommer fra det de kaller et falskt premiss om at etterforskningen bare dreier seg om betaling av såkalte hysjpenger til kvinner.

- Retten er allerede klar over at denne antakelsen er undergravd av uomtvistelig informasjon som er offentlig kjent, skriver statsadvokaten, som ber om at argumentene fra presidentens advokater avvises.

Mueller og Kongressen

I sitt svar nevner president Trump tidligere FBI-direktør Robert Mueller, som i 2017 fikk rollen som spesialetterforsker for å granske antatt russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016, valget Donald Trump vant.

Etter nesten to år, i mars 2019, mottok justisminister William Barr en rapport fra spesialetterforsker Mueller. Han kom fram til at det var bevis for at Russland forsøkte å påvirke valget, men han fant ikke bevis på samarbeid mellom Trumps valgkampstab og Russland.

Men Roger Stone, som er mangeårig venn av Trump, ble dømt til tre år og fire måneder i fengsel for å ha løyet til Kongressen og påvirket vitner i forbindelse med Muellers etterforskning.

I juli forsvarte Mueller granskningen i et innlegg i Washington Post. Han skrev at granskingen var av enorm viktighet. Han gjorde det også klart at Roger Stone fortsatt er en dømt kriminell, selv om Trump omgjorde fengselsdommen hans.

Utbetalinger til kvinner

Presidenten kalte også Mueller-etterforskningen for en heksejakt da det i begynnelsen av juli ble kjent at Høyesterett pålagte ham å utlevere selvangivelsene:

- Dette er politisk straffeforfølgelse. Jeg vant i Mueller-heksejakten, og nå må jeg fortsette å kjempe i et politisk korrupt New York. Det er ikke rettferdig mot verken presidentskapet eller administrasjonen!

Så langt er lite kjent om årsaken til begjæringen om innsyn, ut over at deler av etterforskningen handler om utbetalinger til kvinner som hevdet de har hatt forhold til Trump.

Dommeren har satt midten av august som tidsfrist for innsending av argumenter i saken.

Presidenter har ingen generell eller lovpålagt plikt til å legge fram detaljer om sin personlige økonomi, men alle presidenter siden Richard Nixon har gjort det. Trump brøt også en lang tradisjon for presidentkandidater da han i 2016 nektet å offentliggjøre sin inntekt i selvangivelsen under 2016-kampanjen.

POSTSTEMMER: Trump mener hele verden vil le av USA om de velger å bruke poststemmer, som han i lengre tid har hevdet vil forårsake svindel og unøyaktige valgresultater. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Truer med søksmål

Under pressekonferansen snakket president Trump også om coronaviruset og det kommende presidentvalget.

- Vi begynner å se progresjon i bekjempelsen av coronaviruset, sa Trump da han ankom pressekonferansen.

Han understreket at amerikanere likevel må fortsette å vise ansvar ved å holde avstand, vaske hender og beskytte de eldre i befolkningen.

Han gikk også hardt ut mot delstaten Nevada. Delstatsforsamlingen i Nevada vedtok søndag kveld en lov som innebærer at registrerte velgere får tilsendt stemmeseddel som kan sendes inn via posten.

Trump betegnet mandag morgen vedtaket i Nevada som «et ulovlig kupp» som vil gjøre det umulig for republikanere å vinne i delstaten.

- Vi møtes i retten, tvitret presidenten.

På pressekonferansen mandag kveld sådde Trump igjen tvil om stemmegivning via post og sa at valgresultatene i Nevada vil være upålitelige.

- Vi vil aldri vite hvem som vinner den staten, bedyret Trump, før han sa at administrasjonen vil gå til søksmål for å stoppe vedtaket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer