Heksejakten

Både Hillary og den ferske utfordreren Jeanine Pirro får svi i kampen om senator-plass i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Kampen om et senatssete fra delstaten New York er på vei til å bli en offentlig skittentøyvask av dimensjoner. Alt som kan graves opp om kandidatene, kommer fram. For seks år siden var det Hillary Clinton som fikk brettet ut alt som kunne være negativt om henne. Foreløpig har det denne gang vært hennes republikanske motstander Jeanine Pirro som har fått føle grafsing og negative oppslag i mediene.

Foran senatsvalget i 2000 var den hardtslående tabloidavisa New York Post på Hillary-jakt.

I måneder skremte kommentatorene leserne med demokraten Hillary. På reportasjeplass fikk alle som kunne si noe negativt om den tidligere førstedamen, stor plass.

Aviser og TV-kanaler valfartet til Little Rock, Arkansas, for å sjekke om de kunne finne ut noe mer om Hillary.

Ektemannen Bills amorøse liv ble brettet ut igjen. Ingen fikk sjansen til å glemme Monica Lewinsky. Det ble i full offentlighet stilt spørsmål om en kvinne som var bedratt slik Hillary ble, var egnet til å være senator.

Mannen en belastning

Nå er det hennes utfordrer Jeanine Pirro som får spalteplass. Sammenliknet med norske forhold, har den 54 år gamle statsadvokaten fått det svært varmt rundt ørene.

Hun er fortsatt ikke endelig nominert av det republikanske partiet i delstaten New York som deres kandidat til senatsvalget. De fleste tror at hun kommer til å vinne lett over motkandidaten - advokat Edward Cox. Han er mest kjent for å være president Richard Nixons svigersønn.

 PÅ HVER SIN FRONT?  Politisk skal det ikke være så fryktelig mye som skiller Hillary Clinton (t.v.) og Jeanine Pirro - bortsett fra at de representerer to forskjellige partier. Dermed kan kittentøyvasken bli helt avgjørende. Foto: Mark Wilson/AFP/Scanpix og Chip East/Reuters/Scanpix
PÅ HVER SIN FRONT? Politisk skal det ikke være så fryktelig mye som skiller Hillary Clinton (t.v.) og Jeanine Pirro - bortsett fra at de representerer to forskjellige partier. Dermed kan kittentøyvasken bli helt avgjørende. Foto: Mark Wilson/AFP/Scanpix og Chip East/Reuters/Scanpix Vis mer

Det hele begynte i forrige uke.

Noen dager etter at Jeanine Pirro hadde offentliggjort sitt kandidatur, lurte flere medier på hvorfor ektemann Al Pirro var totalt usynlig.

De lokale TV-kanalene og avisene New York Post og Daily News hadde selvfølgelig svaret klart. Forretningsadvokat Al Pirro var en belastning for kona.

Ingen kunne egentlig forstå hvorfor hun ikke hadde kastet ham ut av huset i Westchester nord for Manhattan for lenge siden.

Skadefryden var stor da avisene igjen kunne fortelle om hvor vanskelig det hadde vært for Pirro å bli gjenvalgt som statsadvokat, mens ektemannen satt i fengsel for skattebedragerier.

Litt mer diskré ble det også stilt spørsmål ved parets kjærlighetsliv.

Kampanjen som forsvant

På TV ble det trukket paralleller mellom Bill Clinton og Al Pirro - om heller ruskete forhold til andre kvinner.

Som Ellen Wulfhorst, politisk kommentator i nyhetsbyrået Reuters, observerte:

-  Det står mellom en tøff, kvinnelig advokat med en uberegnelig ektemann og en tøff, kvinnelig advokat med en uberegnelig ektemann.

Men de fleste var enige om at Al Pirro var et dårligere moralsk eksempel enn president Bill Clinton.Avisene trakk fram en gammel historie om utroskap, og farskap til et barn - mens Al var gift med Jeanine.

Rupert Murdoch-eide New York Post satte sine beste nyhetsreportere på saken.

Med til historien hører det at mediemogulen Murdoch har nese for vinnere. Da Margaret Thatchers epoke i England gikk mot slutten, valgte Murdochs aviser plutselig å støtte Tony Blair. Det vakte oppsikt i USA da den konservative Murdoch tidligere i sommer inviterte Hillary Clinton til en arbeidslunsj. Etter møtet skrøt Clinton og Murdoch uhemmet av hverandre.

Da var det bare fem år siden Murdochs aviser nærmest drev kampanjejournalistikk mot hennes senatskandidatur.Og det er påfallende hvor positive Fox News og New York Post - begge er eid av Rupert Murdochs News Corp. - er blitt overfor Hillary Clinton.

Et kjærlighetsbarn

Nå er det motkandidaten Jeanine Pirro som får kjørt seg. Reporterne fant fram til ektemannens barn med den andre kvinnen, 22 år gamle Jaclyn Marciano, og hennes mor Jessica Hutchinson.

Jaclyn kunne fortelle at hennes far, Al Pirro, som hun for øvrig hadde hatt svært liten kontakt med, nå vil gi henne en flunkende ny bil - en Chrysler PT Cruiser. Tilbudet skulle ha kommet bare noen dager før stemoren Jeanine Pirro lanserte sitt kandidatur.

Jaclyn Marcianos mor, Jessica Hutchinson, fikk lov til å si akkurat hva hun mente om sin datters far, om hvordan han hadde forført henne i 1981. Da hun nektet å ta abort, skal Al Pirro ha slått hånda av henne. Først flere år seinere innrømmet han farskapet, etter en rettsbeslutning om DNA-test.

På direkte spørsmål om hva Jessica Hutchinson mener om sin datters far, kommer hun med kraftige karakteristikker:

-  Jeanine Pirro må gjerne tro at hun er smart nok til å stille til valg. Men hun er ikke smart nok til å vite hva ektemannen bedriver. Hillary og Bill Clinton har hatt sine ekteskapelige problemer. Men Bill er et godt menneske. Han er aldri blitt kastet i fengsel, som Al Pirro. Bill og Hillary Clinton ville heller aldri nektet å ta det økonomiske ansvaret for et barn, som Jeanine og Al Pirro har gjort, sier Jessica Hutchinson.

Etter oppslaget i New York Post har Jaclyn Marciano sendt ut en pressemelding hvor hun forteller at hun er glad i sin far og at de to har et godt forhold. Al Pirro sendt også ut en pressemelding, der han beskriver artiklene som triste og ondskapsfulle.

-  Jeg har støttet og vil fortsette å støtte min datter. Jeanine og jeg har jobbet oss gjennom dette spørsmålet for flere år siden, sammen med våre to barn. Det er jeg takknemlig for, sier Al Pirro.

Da Jessica Hutchinson ble klar over pressemeldingen fra datteren, hadde hun følgende kommentar:

-  Min datter har hatt mentale problemer, og jeg tror ikke hun har skrevet dette.

Mafia-beskyldninger

Ikke nok med at Al Pirro - som i dag jobber som lobbyist - har sonet for skattebedragerier, nå er han også under etterforskning for angivelig å ha lekket opplysninger til mafiaen. Det skal ha vært lekkasjer fra statsadvokatkontoret til Jeanine Pirro om den italienske mafiaen i New York, og da kom ektemannen i søkelyset.

Al Pirro har på det mest bestemte avvist beskyldningene.

Det eneste Jeanine Pirro har sagt om ektemannens utenomekteskapelige barn, sa hun for flere år siden.

Da gjorde hun det helt klart at hun ikke hadde noen interesse av å møte Jaclyn.

Men skittkastingen stopper ikke der: New York Post har skrevet at Jeanine Pirro regelmessig handlet undertøy hos Victoria\'s Secret, butikkjeden som er kjent for å selge sexy undertøy. Hver tredje måned skal statsadvokaten angivelig ha handlet silkeundertøy for om lag 600 dollar. Og kelneren på Ruby\'s Oyster Bar kan fortelle at Pirro er veldig glad i cocktailen Margarita, og at statsadvokaten ikke akkurat spytter i glasset.

Selv om Pirro er klar favoritt til å vinne nominasjonen i det republikanske partiet, har konservative republikanere begynt å lure på om hun ikke er for liberal.

Enkelte republikanere mener at det egentlig ikke er så stor forskjell på hva forhatte Hillary Clinton og Jeanine Pirro egentlig står for politisk.Også liberale kommentatorer har merket seg at det egentlig ikke er så mye som skiller de to damene politisk. Bill Hammond i avisa Daily News ironiserer slik over dem:

-  Problemet er at Pirro og Clinton ikke har mye å være uenige om. Forskjellen er egentlig at de representerer hvert sitt parti.

Hillary-hets

Hillary Clinton får også sitt, selv om Fox News og New York Post ikke har spadd opp noe ubehagelig om henne i det siste.

For noen uker siden kom journalisten og forfatteren Ed Klein med ei bok om Hillary Clinton. Der ble hun beskyldt for nesten alt en amerikansk politiker ikke skal stå for. Hun er angivelig lesbisk, maktsjuk og en fare for demokratiet.

Ytterste høyre og de ytterliggående kristne pressgruppene i amerikansk politikk har lagt Hillary Clinton for hat.

Uansett om de ikke er fornøyde med Pirro, kommer millioner av dollar til å bli samlet inn til hennes valgkamp, for å skape et mest mulig negativt bilde av Hillary Clinton.

Men blant demokratene er hun populær. Mange ser Hillary Clinton som USAs første kvinnelige president. Og en god del pengefolk støtter henne.

Politiske observatører som har fulgt de siste valgene på nært hold, mener kampen mellom Clinton og Pirro vil bli den skitneste og dyreste senatorvalgkampen i USAs historie. Valget er først 7. november 2006. Det eneste som er sikkert, er at mye grums er i vente, og at de fleste er temmelig sikre på at Hillary Clinton vinner.

UNDER KRYSSILD: Jeanine Pirro da hun lanserte sin kamp for å ta Hillary Clintons senatssete 10. august i år. Kort tid etter lanseringen gikk mediene løs på henne, blant annet via ektemannen Al - som har et opphold i fengsel og en lei utroskapshistorie på samvittigheten.
FÅR IKKE FRED: Hillary Clinton fikk gjennomgå før hun ble valgt til Senatet i 2000. Hun er så upopulær blant republikanerne at det antakelig er mye mer i vente for henne før valget neste år. Her svarer hun på spørsmål om Monica Lewinsky etter at hun ga ut sin selvbiografi i 2003.
PIRRO-GRAFSING: New York Post nå på mandag, om ektemannen Als sidesprang.
CLINTON-GRAFSING: I Ed Kleins bok kan man lese at Hillary er lesbisk og maktsjuk.