Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Heksene må få oppreisning

TROMSØ (Dagbladet): Nå er det på tide å gjenreise respekt og verdighet for alle heksene som ble brent på bål i Norge, mener forskere ved Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De har studert nye skriftlige kilder, og er opprørt over den skjebnen som møtte mange kvinner på 1600-tallet.

- Reis et minnesmerke for heksene! utfordrer universitetsbibiliotekar og trolldomsforsker Rune Hagen.

- Det geistlige og juridiske Norge må ta et kritisk oppgjør med sin fortid, heksene må få oppreisning, krever Hagen.
Sammen med jurist Per Einar Sparboe i Tromsø har han finkjemmet hittil ukjent materiale som ble funnet nedstøvet i København. Hans H. Lillienskiold var amtmann i Finnmark på 1600-tallet. Han nedtegnet referater fra prosesser der kvinner ble dømt til ild og bål.

Hagen og Sparboe har redigert dette materialet, som nå gjøres allment kjent i boka «Trolldom og ugudelighet i 1600-tallets Finnmark».

I vårt nordligste fylke ble det reist sak mot 140 personer, 95 prosent av dem fikk dødsdom. Langt de fleste var kvinner.

Rykter, ubekreftede mistanker, bagateller og baktalelser var nok til å føre en kvinne til retten, tiltalt for hekseri. Hun sto i ledtog med djevelen. Ofrene måtte ofte ta vannprøven. De ble kastet på havet. Sank de, var de uskyldige, Fløt de, var de skyldige fordi de ble holdt oppe av djevelen. Døden var det uunngåelige utfallet for alle.

- I år 2001 er det 400 år siden den verste menneskejakten i norgeshistiorien startet. Da bør minnesmerket stå ferdig og heksene ha fått oppreisning, mener Rune Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling