-Heksene må få oppreisning

TROMSØ (Dagbladet): Nå er det på tide å gjenreise respekt og verdighet for alle heksene som ble brent på bål i Norge, mener forskere ved Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De har studert nye skriftlige kilder, og er opprørt over den skjebnen som møtte mange kvinner på 1600-tallet.

- Reis et minnesmerke for heksene! utfordrer universitetsbibiliotekar og trolldomsforsker Rune Hagen.

- Det geistlige og juridiske Norge må ta et kritisk oppgjør med sin fortid, heksene må få oppreisning, krever Hagen. Sammen med jurist Per Einar Sparboe i Tromsø har han finkjemmet hittil ukjent materiale som ble funnet nedstøvet i København. Hans H. Lillienskiold var amtmann i Finnmark på 1600-tallet. Han nedtegnet referater fra prosesser der kvinner ble dømt til ild og bål.

Hagen og Sparboe har redigert dette materialet, som nå gjøres allment kjent i boka «Trolldom og ugudelighet i 1600-tallets Finnmark».

I vårt nordligste fylke ble det reist sak mot 140 personer, 95 prosent av dem fikk dødsdom. Langt de fleste var kvinner.

Rykter, ubekreftede mistanker, bagateller og baktalelser var nok til å føre en kvinne til retten, tiltalt for hekseri. Hun sto i ledtog med djevelen. Ofrene måtte ofte ta vannprøven. De ble kastet på havet. Sank de, var de uskyldige, Fløt de, var de skyldige fordi de ble holdt oppe av djevelen. Døden var det uunngåelige utfallet for alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer