Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hekta på nesedråper

- «Nesedråpenarkomane» er et kjent fenomen blant spesialister. Noen brukere mister kontrollen over sitt nesedråpeforbruk. De blir avhengige av dem og kan få en giftreaksjon, sier lege Atle Rønning Arnesen ved Ullevål sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Arnesen finnes det folk som tyr til nesedråper en gang i timen og bruker en hel flaske om dagen.

- Hvis de ikke bruker nesedråper eller spray føler pasientene at de får respirasjonsproblemer. Ved langvarig bruk kan de få betennelse i nesa, slik at slimhinnene tetter seg til. Dråpene må derfor tas oftere, sier Arnesen, som er øre-nese-hals-spesialist.

Stort antall

Uten at det er sikkert hvor mange som misbruker dråper og lider på grunn av langvarig bruk av nesedråper, konstaterer overlege Esben Kaastad ved Ullevål sykehus at antallet misbrukere er stort.

- Nesten hver dag har det kommet flere pasienter som jeg diagnostiserer som misbrukere av slike medisiner, sier Kaastad.

Pasientene klager over kraftig tetthet i nesa om de ikke bruker nesedråpene.

- Noen føler at de ikke klarer seg uten. Å få pasienter til å slutte med nesedråper kan være et stort og langt prosjekt. Like tungt som å få storrøykere til å slutte.

Etter å ha sluttet med nesedråpene hovner nesa ennå mer, og pasientene opplever abstinenser. De er veldig opptatt av at de til enhver tid har nesedråper med seg.

Nesedråper har også vært benyttet av idrettsfolk som ønsker å holde åpne luftveier for bedre prestasjonsevner.

Allergi

- Otrivin er nå kommet på dopinglista. Preparatet inneholder stoffer som er beslektet med adrenalin. Det vil derfor slå positivt ut under dopingtester, forteller Kaastad.

Det er konserveringsmidlet i nesedråpene som kan gi brukere skadelig allergi.

- Pasienter som bruker nesedråper over lengre tid bør gå til spesialist for å få hjelp til å slutte med misbruket, sier Kaastad.