Hekta på Oslo

Hva var Ringen og hvor ble det av Torggata bad? Oslo byleksikon har svarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VISSTE DU AT parkene på Grünerløkka var en gave fra Thorvald Meyer, ham gata er oppkalt etter?For én gang fantes det rikfolk i Norge som ikke bare var opptatt av å øke eget utbytte på andres bekostning. Visste du at Skådalen skole fra 1977 var mesterarkitekt Sverre Fehns første offentlige bygning i Oslo?At Kirkeristen opprinnelig var en liten bro omtrent ved krysset Storgata og Dronningens gate, og at broen ble laget slik at dyr ikke skulle kunne komme inn på kirkegården? At Kino-Paleet en gang var en kino på Majorstua, inntil Oslo kommune rev den og brukte tomten til parkering. Visste du at Østkanten i Oslo hadde flere kinoer, blant dem Sinsen og Parkteatret og Ringen. Ringen kalte vi «lille Gimle», for dit kom kvalitetsfilmene. Så ble det dagligvarebutikk.Visste du at konsertstedet Rockefeller var svømmehallen til Torggata bad, også en gave til byen fra Thorvald Meyer? At diskusjonen om vi skulle ha en Opera, og hvor den skulle ligge har vært et tema siden begynnelsen av 1900-tallet.

NEI, DETTE ER ingen spørrekonkurranse, bare en rask konstatering at Oslo byleksikon atter er å få tak i etter at det har vært utsolgt i snart ett år. Og at svarene på det meste om hovedstaden finnes i boka. Den kom i ny utgave i 2000, redigert av Knut Are Tvedt og hittil solgt i 13 000 eksemplarer.Jeg er hekta på Oslo byleksikon. Bortsett fra Store Norske Leksikon og «Arkitektur i Oslo», Ole Daniel Bruuns guide til hovedstaden, er det få oppslagsverk jeg bruker ofte som Oslo byleksikon. Jeg har det på jobben, jeg har det hjemme. Hjemme den forrige utgaven som kom i 1987 med Reidar Hanssen som redaktør.Og jeg har trålet antikvariater og sikret meg samtlige utgaver, fra den første som kom i 1938 med Aksel Arstal som redaktør.

FORDI DET ER byhistorie som nesten blir som en løpende fortelling gjennom 5500 oppslagsord om byen man har vokst opp i, og miljøet som har preget en. En skattkiste av opplysninger, smått og stort, også fra ens eget lokale miljø. Vet de som bor i Mor Go\'hjertas vei på Bjølsen at veien fikk navnet, nei ikke etter Jan Erik Volds glade versjon av «Mor Godhjerta», men etter en dame som hadde matvarebutikk i strøket og som var gavmild med varer til de fattige?Fyrstikkalléen på Etterstad er minne om Nitedals Tændstikfabrikk som lå der. Karenslyst allé på Skøyen er oppkalt etter Karen Maschmann, enken etter Elephant-Apothekets eier som kjøpte løkka. Og der det i 1840 ble åpnet et forlystelsessted av traktør H.J.Lorange. Og sånn kan en holde på når Oslo Byleksikon er kommet i hus.

ENHVER BY, større bygder også, burde ha sitt leksikon. Noen få byer i Norge har fått sitt. Nå planlegges et bygdeleksikon for Bærum, også et sted full av historie.I Oslo utgis byleksikonet i samarbeid med Selskabet for Oslo Byes Vel.Enhver kommunal kultursjef burde se det som plikt og lyst å utgi et lokalt leksikon.Fordi det bidrar til identitet og stolthet over plassen vi bor på.