Hekta på Oslo

Hva var Ringen og hvor ble det av Torggata bad? Oslo byleksikon har svarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VISSTE DU AT parkene på Grünerløkka var en gave fra Thorvald Meyer, ham gata er oppkalt etter?For én gang fantes det rikfolk i Norge som ikke bare var opptatt av å øke eget utbytte på andres bekostning. Visste du at Skådalen skole fra 1977 var mesterarkitekt Sverre Fehns første offentlige bygning i Oslo?At Kirkeristen opprinnelig var en liten bro omtrent ved krysset Storgata og Dronningens gate, og at broen ble laget slik at dyr ikke skulle kunne komme inn på kirkegården? At Kino-Paleet en gang var en kino på Majorstua, inntil Oslo kommune rev den og brukte tomten til parkering. Visste du at Østkanten i Oslo hadde flere kinoer, blant dem Sinsen og Parkteatret og Ringen. Ringen kalte vi «lille Gimle», for dit kom kvalitetsfilmene. Så ble det dagligvarebutikk.Visste du at konsertstedet Rockefeller var svømmehallen til Torggata bad, også en gave til byen fra Thorvald Meyer? At diskusjonen om vi skulle ha en Opera, og hvor den skulle ligge har vært et tema siden begynnelsen av 1900-tallet.

NEI, DETTE ER ingen spørrekonkurranse, bare en rask konstatering at Oslo byleksikon atter er å få tak i etter at det har vært utsolgt i snart ett år. Og at svarene på det meste om hovedstaden finnes i boka. Den kom i ny utgave i 2000, redigert av Knut Are Tvedt og hittil solgt i 13 000 eksemplarer.Jeg er hekta på Oslo byleksikon. Bortsett fra Store Norske Leksikon og «Arkitektur i Oslo», Ole Daniel Bruuns guide til hovedstaden, er det få oppslagsverk jeg bruker så ofte som Oslo byleksikon. Jeg har det på jobben, jeg har det hjemme. Hjemme den forrige utgaven som kom i 1987 med Reidar Hanssen som redaktør.Og jeg har trålet antikvariater og sikret meg samtlige utgaver, fra den første som kom i 1938 med Aksel Arstal som redaktør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer