Hekta på sluker

I en kjeller i Haugesund er en av Norges største sluksamlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND: Vi ble fortalt at Jon Steinsnes (53) har Norges største sluksamling. Hvorvidt det er sant, vet verken han eller vi, men det skal i alle fall godt gjøres å konkurrere med ham. Det er nemlig en imponerende samling som åpenbares når Steinsnes åpner døra til «gutterommet».

Noe av det mest imponerende med samlingen, er at den er såpass ung. Han har nemlig ikke samlet lenger enn siden år 2000. Fram til da samlet han på ammunisjon.

- Hvorfor sluttet du?
- Du kommer til et punkt der du blir mett og da de hullene du måtte ha ikke lar seg fylle.


Gamle sluker
Vi har med Dagbladet-sluken, i tilfelle han ikke allerede hadde den allerede. Den lå i skuffen da vi kom, men skal nevnes at det faktisk ikke var noen selvfølge. Dagbladet-sluken kom nemlig for to år siden, mens Steinsnes\' samling stort sett dreier seg om gamle sluker.

- Når det gjelder nye sluker, klarer jeg ikke å engasjere meg. Ikke nå. Kanskje når jeg blir pensjonist, sier han.

En sluk er nemlig ikke bare en sluk. De har hver sin historie, og etter hvert som vi går gjennom samlingen, som ligger sirlig sortert i forskjellige skuffer, plasserer han samtlige i en eller annen kontekst. Han tar fram enkelte av dem og forteller når de var i produksjon, hvor mange av dem som finnes og hva som er tanken bak utformingen.


Norske produsenter
Samleren sluker ikke hva som helst. Han har konsentrert seg om norske fiskeutstyrsprodusenter. Noen av slukene er nokså vanlige, andre er langt mer sjeldne.

- Hvordan får du tak i alt dette?
- Det skyldes tusen tilfeldigheter, men det krever veldig mye leting og graving, sier Jon Steinsnes.

SKUFF PÅ SKUFF: Jon Steinsnes har sluker for absolutt enhver smak. FOTO: Frank Karlsen
SKUFF PÅ SKUFF: Jon Steinsnes har sluker for absolutt enhver smak. FOTO: Frank Karlsen Vis mer