Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hekta på veldedighet

Amerikaneren Zell Kravinsky er ikke som andre amerikanere. Den tidligere læreren ble mangemillionær på eiendomssalg, gav bort nesten alle pengene til veldedighet, før han donerte en nyre til en helt ukjent kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zell Kravinsky er 48-åringen som skaper overskrifter i USA fordi han ikke klarer å slutte å gi. Ifølge Reuters får Kravinsky et så stort kick av å gi at han simpelthen ikke klarer stanse. Først gav han bort millioner av dollar, men det var ikke nok. Nå har han begynt å gi bort kroppsdeler.

Den tidligere universitetslektoren underviste i renessanse-litteratur ved Universitetet i Pennsylvania, men gav opp sin akademiske karriere på midten av nittitallet fordi han ble lei av taktikkeriet som preget universitetsmiljøet.

Etter å tatt steget bort fra bøkene lånte han noen titalls millioner kroner, som han brukte til å kjøpe opp eiendommer rundt universitetsområdet til sin gamle arbeidsgiver.

Etter en kort stund satt Kravinsky på en formue på godt over hundre millioner kroner, men han ruget ikke lenge på pengene. I stedet gjorde han det som syntes mest riktig - og gav bort nesten hele formuen til veldedige formål.

The gift that keeps on giving

Sammen med kona gav han sin støtte til en rekke stiftelser. Én hjelper de amerikanske sentrene for kontroll og bekjempelse av sykdom og fattighet i Latin-Amerika med økonomiske midler, mens en annen støtter skoler for forstyrrede og vanskeligstilte barn. En tredje tilgodeser Ohio-universitets skole for offentlig helse.

Felles for alle stiftelsene er at de bærer navnet til hans avdøde søster, Adria Kravinsky, som døde av kreft i 1984, bare 33 år gammel.

- Kanskje er det slik at en moralsk handling gjør at det frigis opiater i hjernen (naturlige, og syntetiske, opiater har en beroligende, lystfyllt effekt på kroppen. journ.anm.) på samme måte som ved jogging eller yoga, sa Kravinsky nylig i et intervju.

- Jeg har blant annet funnet ut at appetetitten skjerpes. Det blir som en selvforsterkende effekt som får næring fra seg selv og hver gang jeg gjør noe jeg føler som en moralsk handling får jeg lyst til å gjøre mer, forteller Kravinsky.

Dante og nyra

Kravinsky har hele tiden sett på livet som en moralsk søken og utfordring, som delvis er inspirert av poesien til renessansedikterne Dante og John Milton.

- Ved slutten av livet tror jeg ikke noen ligger på dødsleiet og tenker «jeg skulle ønske jeg hadde hatt flere nuller på kontoutskriften» eller «jeg skulle ønske jeg hadde hatt flere elskere i flere interessante stillinger», selv om vedkommende har vært på jakt etter penger og sex hele sitt liv. Hvis folk hadde forstått at det finnes flere lyster enn den kroppslige og et større publikum enn ens egen menneskelige forfengelighet ville kanskje flere søkt etter den eksplosive [moralske] utladningen, sier Kravinsky.

Akkurat den holdningen kan kanskje bidra til å forstå hvorfor Kravinsky forrige måned lot penger være penger og istedet bestemte seg for å gi bort noe mye mer menneskelig - sin egen nyre.

Den ble donert bort til en helt ukjent kvinne, som sykehuset som utførte transplantasjonen bare ville identifisere som en svart kvinne fra Philadelphia.

Ellers friske mennesker kan vanligvis fungere normalt med bare én av to nyrer, men Kravinsky måtte tåle nesten uutholdelige smerter i etterkant av operasjonen som fjernet nyren.

Zell Kravinsky ønsket å gi nyren til en svart person fordi svarte for det første er uforholdsmessig representert på statistikken over personer med nyresvikt, og for det andre fordi det tar lenger tid for svarte å vente på donorer enn andre etniske grupper i USA.

- Ikke så stort offer

Den filantropiske amerikaneren ønsker ikke å fokusere på sin egen rolle ved transplantasjonen.

- Offeret er ikke så stort. Det kan ikke måle seg med tristheten når et menneske dør i mangel av en frisk nyre mens vedkommende står i kø på en liste som nå inneholder mer enn 50 000 navn, sier Karvinsky.

Oppmerksomhet har han likevel fått. En frivillig nyredonasjon er ikke vanlig kost i noe land, heller ikke USA. Av de 56 289 transplantasjonene av en levende nyre som er utført de siste femten årene er det bare 134 som er gjort ut fra et uegennyttig perspektiv.

Kravinsky er den første noensinne som frivillig har donert bort en frisk nyre ved Philadelphias Albert Einstein medisinske senter.

Den forhenværende akademikeren innrømmer at givergleden noen ganger går for langt.

- Jeg er en besatt filantrop, og jeg trenger et litt mer balansert liv. Men jeg brenner for å rettferdiggjør mitt eget liv i forhold til ting som gir moralsk gjenklang, sier Kravinsky, som helt sikkert ikke har gitt av seg selv for siste gang.

Hvorvidt seg selv får så konkret betydning som i tilfellet ovenfor gjenstår å se.

Kilder: Reuters, CNN.

ALTRUIST: Zell Kravinsky gir og gir. Først gav han bort pengene sine, så gav han bort en nyre.