Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hektisk dag for Bondevik

Kjell Magne Bondevik har ikke hatt mye tid til å slappe av mens han er i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Kjell Magne Bondevik hadde en travel 17. mai-helg, med samtaler i Det hvite hus, middag med dans, tradisjonell mottakelse og 17. mai-spillopper.

Statsministeren hadde en samtale på over en time med president George W. Bush i Det hvite hus fredag, der de to dekket en rekke internasjonale spørsmål med hovedvekt på Irak og konflikten mellom Israel og palestinerne.

- Jeg vil bringe med meg synspunktene fra Det hvite hus til Paris når jeg mandag møter president Jacques Chirac. Mitt ønske er at også Frankrike skal bidra aktivt for å få til et overgangsstyre i Irak, sa Bondevik til norsk presse.

Statsministeren orienterte Bush om at Norge er innstilt på å bidra med mannskaper til en stabiliseringsstyrke i Irak, noe som ble positivt mottatt fra amerikansk side.

Men et norsk engasjement i Irak må forankres i FN og folkeretten, slik at ikke Norge blir oppfattet som en del av den amerikansk-britiske okkupasjonsstyrken i landet, understreker Bondevik.

«Husvarm» gjest

Det er tredje gang på fire år at Bondevik er gjest i Det hvite hus. Han besøkte Bush i desember 2001, og før det var han én gang president Bill Clintons gjest. Brubyggeren fra nord begynner å bli husvarm i den amerikanske presidentboligen.

Det er ingen utestående stridsspørsmål mellom Norge og USA, og under samtalene fredag bekreftet de to lederne at forbindelsene mellom gamle allierte er gode. Bush bærer heller ikke noe nag til Norge fordi Bondevik-regjeringen ikke aktivt støttet USAs krig i Irak.

- Europa var splittet i synet på en krig i Irak og rollen FN burde spille. Men nå har vi lagt dette bak oss og kan rette blikket fremover. Nå gjelder det å gjenreise tilliten til FN og NATO og bygge bru over tidligere uoverensstemmelser, sa han.

Bondevik opplyser at en norsk styrke med hovedvekt på minerydding kan stå klar om kort tid. Styrken vil bli utplassert i den sektor som Storbritannia skal ha ansvar for.

- Grunnen til det er at vi lenge har arbeidet godt sammen med britene, og når et par spørsmål er avklart, kan de norske mannskapene være klar til avreise, sier Bondevik.

Midtøsten sentralt

Han fremholder at også norske våpeninspektører til Irak kan være aktuelt. Problemet er at det ikke er noen våpen å inspisere. Norge har også eksperter på destruering av masseødeleggelsesvåpen, men først må våpnene finnes.

I tillegg til Irak var Bush og Bondevik opptatt av konflikten mellom Israel og palestinerne. Bondevik er overbevist om at Bush mener alvor med veikartet for fred i regionen, og nå må første fase av veikartet settes ut i livet.

- Det er viktig at vi støtter palestinernes nye statsminister Abu Mazen, som sliter med indre problemer i regjeringen, sier Bondevik. Han fikk ingen signaler om at Mazen, eller Muhamad Abbas som er hans egentlige navn, vil bli invitert til samtaler med Bush i Det hvite hus.

Bondevik opplyste videre at han også hadde drøftet krigen i Afghanistan, Nord-Korea og forholdet til Russland med president Bush. Men det var Irak som dominerte den timelange samtalen.

17. mai-festligheter

Etter den politiske seansen i Det hvite hus var det mottakelse for norske og utenlandske gjester i ambassadørboligen - cirka 700 i alt, og lørdag morgen var det 17. mai-frokost for den norske kolonien i ambassaden.

Gedigne langbord med fiskeretter i alle fasonger og andre lekkerbiskener møtte gjestene som kom til mottakelsen fredag.

Vertskapet med ambassadør Knut Vollebæk og fru Ellen Sofie i spissen tok imot. Senere på kvelden var det middag med dans til ære for den norske statsministeren, som benyttet anledningen til å minne om hvorfor vi feirer 17. mai.

- Det er ikke lett for en nordmann å være utenlands på 17. mai. Men da jeg kom hit i kveld og så alle bunadene, trodde jeg et øyeblikk at jeg var hjemme i Norge, sa en opplagt Bondevik.

Talen fulgte oppskriftsmessig malen for en norsk 17. mai-tale med å gå gjennom historien fra 1814.

- Men 17. mai er også noe spesielt i USA, der det bor flere nordmenn enn i selve Norge, sa Bondevik, som også minnet om det spesielle forholdet som har utviklet seg mellom USA og Norge fra andre verdenskrig og fram til i dag.

(NTB)

DET HVITE HUS:</B> Bondevik møtte både president George Bush og visepresident Richard Cheney til samtaler i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media