Hektisk mekling i natt

Ved hjelp av norske fredsmeklere ble det i natt forsøkt å få til det planlagte toppmøtet i Washington mellom president Yassir Arafat og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo satt Arafat og ventet på telefon fra USAs utenriksminister Madeleine Albright. Arafat møtte norsk presse med skjelvende lepper og så lav stemme at de fleste hadde vansker med å høre hva han sa i går ettermiddag. Da Dagbladet traff den palestinske presidenten rett før midnatt, var han i langt bedre form. Trolig har Arafat godt av å komme til Norge og møte gamle fredsvenner. Statssekretær Odd Jostein Sæter ved statsministerens kontor var med på middag med Arafat, statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk i går kveld.

Høy stemning

- Arafat var i storform. Dette er en av de morsomste middager jeg har vært med på. Stemningen var høy og det var fine replikker, sa en fornøyd Sæter. Arafat er i Oslo for å delta på Sosialistinternasjonalens møte. Men det var fredsmekling som kom i fokus i går. Mens Arbeiderpartiets formann Thorbjørn Jagland hadde møte med Arafat og den israelske arbeiderpartilederen Ehud Barak på ettermiddagen, ringte den amerikanske fredsmekleren Dennis Ross til utenriksminister Knut Vollebæk for å høre om Norge kunne bidra til å få de fastlåste fredsforhandlingene i gang. Dermed var både tidligere og nåværende regjeringsmedlemmer, samt fredsmeklerparet Terje Rød-Larsen og Mona Juul, igjen i full sving.

Hektisk aktivitet

Vollebæk hadde en times møte med Arafat i går kveld før de to gikk i middagen med Bondevik. Samtidig som middagen pågikk, satt Madeleine Albrigt i samtaler med Benjamin Netanyahu i USA. Etter disse samtalene skulle Albrigt etter planen ringe Arafat. Arafat har sagt ja til amerikanernes siste fredsforslag og er klar for et toppmøte. Netanyahu hadde inntil i går ikke akseptert forslaget. Kilder Dagbladet var i kontakt med i går kveld gjorde det klart at det først og fremst måtte israelske innrømmelser til om toppmøtet i Washington kunne reddes i denne omgang. - Jeg kommer for å søke hjelp, sa en sliten Arafat i går ettermiddag før han ble ekspressendt rett til hotellet for et par timers høneblund. Ved midnattstider var palestinernes president igjen i kamphumor. - Denne fredsprosessen skal lykkes. Se hvordan det gikk i Nord- Irland. Vi gir ikke opp, sa Arafat til Dagbladet.

I opposisjon

Før møtet mellom Barak og Arafat spurte Dagbladet den israelske arbeiderpartilederen om hans parti har noen innflytelse på fredsprosessen i det hele tatt. - Vi er i opposisjon, så vi snakker til folket og ikke til forhandlingspartnerne, sa Barak. Han ville ikke svare på spørsmålet om hvor mange flere prosenter land en arbeiderpartiregjering ville gitt palestinerne, men heller snakke om hvordan Netanyahus høyreregjering har ødelagt den gjensidig tilliten mellom israelere og palestinere.

Uenighet

Tonen var positiv etter møtet, og støtteerklæringene til Oslo-avtalen og dens ånd satt løst. Men under den gemyttlige fasaden lurte uenigheten, ikke minst i spørsmålet om en selvstendig pale-stinsk stat. Arafat gjentok at han ville erklære en selvstendig palestinsk stat i mai neste år, uansett hva israelske myndigheter sier eller gjør. Det anser han som sin rett ifølge Oslo-avtalen. Barak gjentok på sin side flere ganger at ensidige skritt bare vil virke mot sin hensikt, og at framskritt bare kan skje gjennom forhandlinger. På sin pressekonferanse sammen med Arafat i går kveld hadde utenriksminister Vollebæk vanskelig for å svare på Dagbladets spørsmål om Norge ville anerkjenne palestinsk stat erklært på et ensidig grunnlag. Vollebæk tok ikke engang ordet «stat» i sin munn, men brukte be-grepet «palestinsk selvstyre».